Чому нинішній рекордний урожай зернових обернувся новим підвищенням ціни на хліб, чиновники, на жаль, не пояснюють пересічним споживачам.


З усіх трибун чиновники переможно трублять про вагомий коровай — 64 мільйони тонн збіжжя зберемо цьогоріч у державі. Такого показника справді не досягали раніше. Що з того рекорду має пересічний громадянин?


— Вивернуті кишені, а що ми ще маємо, якщо хліб дорожчає і дорожчає, — так оцінює ситуацію пенсіонер з Вінниці Микола Горбатюк. — Комусь від тих рекордів справді впаде в кишеню, а нам — з кишені. Якась перевернута економіка: що більше зерна, то дорожчий хліб...


Співрозмовник каже, що не знаходив у ЗМІ жодного аргументованого пояснення такого парадокса. «Експерти, економісти вуха прогуділи, мовляв, у ринковій економіці діє простий закон: що більше товару, то він дешевший, — продовжує співрозмовник. — Але ж, даруйте, щось у їхніх словах не те. Читаю в обласній газеті, як місцеве керівництво радіє небаченому раніше урожаєві — 5,5 мільйона тонн зерна намолотили. А сам думаю: а що мені з того? Що отримають від вирощеного на нашій землі такі, як я, пенсіонери? Заходжу у магазин, а буханець знов підскочив у ціні на 20 копійок. Де логіка усіх цих мудрагелів?».


Пенсіонер попросив через газету звернутися зі ще одним питанням до мудрих «коментаторів» ситуації на ринку хліба. Йому цікаво, чи залишився у збитку від такого рекордного врожаю хто-небудь із зернових олігархів. Він не вірить, що їхні кишені спорожніли. Інакше вони б не бралися за збиткову справу. «Так само багатії не відчують подорожчання хліба, а ось пенсіонери...» — наголошує співрозмовник.


Інформація пенсіонера про підвищення вартості хліба підтверджується повідомленням Державної служби статистики у Вінницькій області. Додав у ціні не тільки хліб.


У третій декаді листопада в області подорожчав житній і пшеничний хліб у середньому на 20 копійок, зросла вартість круп — гречки і рису, а також макаронів, сиру, цукру, додало в ціні сало, нові цінники з’явилися на городину — капусту, картоплю, столовий буряк, моркву. Найбільше подорожчала молочка. Наприклад, вартість кілограма масла вершкового збільшилася з майже 120 грн. до 122 грн.


Істотно підвищили ціни на молочні продукти також ті, хто виробляє їх у домашніх господарствах. У неділю на ринку «Урожай» за кілограм домашнього сиру треба було заплатити 60 гривень, на 5—10 гривень більше, ніж місяць тому. За десяток яєць від домашніх курей продавці просили 50 гривень. Насторожила фраза, випадково почута між торговельними рядами: «Зима буде не тільки холодна, а й голодна». Так кажуть люди. Місцеві чиновники натомість радіють не тільки тому, що зібрали найбільше порівняно з іншими регіонами зерна. Область попереду з виробництва молока і м’яса. Та й цукру матимуть більше за всіх, уже зварили понад 300 тисяч тонн, але сезон переробки буряків ще триває. Влучно зауважив пенсіонер Микола Горбатюк: «Якась перевернута економіка в державі...».


Вінницька область.