Учора в Херсонській області стартували планові навчання Повітряних сил ЗСУ, у рамках яких проводяться стрільби керованих ракет середньої дальності.


Президент України Петро Порошенко, виступаючи в четвер на церемонії вручення відзнаки батальйону оперативного призначення ім. Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького 27-й бригаді Північного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України, зазначив:


«Пуски відбуваються в повітряному просторі України над відкритим морем, у повній відповідності до міжнародного права. Повітряні стрільби відбуваються незалежно від будь-яких заяв, які робить Москва. 

 

Ще раз наголошую: єдина причина, яка зараз примушує нас проводити ці навчання — це необхідність постійно бути готовими до повномасштабного вторгнення з боку нашого агресивного сусіда», — зазначив глава держави. Президент також відзначив, що навчання є плановим.


«Незважаючи на погрози Російської Федерації, ми сьогодні й завтра проводимо заплановані навчання. У тому числі й випробування керованих зенітних ракет, оскільки за 23 попередні роки система протиповітряної оборони була знищена. І зараз наша з вами відповідальність — побудувати повітряний захист Києва й усієї України. І ніхто нас не зупинить. Ми діятимемо в інтересах безпеки українського народу й української держави», — заявив Верховний Головнокомандувач. При цьому підкреслив, що постійно потрібно бути готовими до повномасштабного вторгнення з боку нашого агресивного сусіда, повідомляє сайт глави держави.


Цим навчанням передувала гучна інформаційна кампанія. І хоча в прес-службі ПС ЗСУ стверджують, що відповідно до необхідних процедур, завчасно підготували й оприлюднили офіційне повідомлення про навчання, напередодні заходу МО РФ вручило військовому аташе нашого посольства в Росії ноту протесту. Мовляв, цими навчаннями порушується суверенітет РФ і норми міжнародного права. І якщо Україна їх проведе, то російська сторона збиватиме наші ракети й завдасть удару по українських пускових установках. Речник МЗС України Мар’яна Беца підтвердила в інтерв’ю «Українській правді» цю інформацію.


Така реакція РФ викликана тим, що навчання ПС ЗСУ проходять неподалік від кордону з анексованим Кримом, який країна-окупант уважає своєю територією.


«Україна діє в межах усіх міжнародних угод та взятих на себе міжнародних зобов’язань, тому ми звертаємо увагу наших міжнародних партнерів на свідомі провокації з боку Російської Федерації з метою подальшої ескалації військової агресії в регіоні», — так відреагував на ситуацію секретар РНБО України Олександр Турчинов.


За його словами, погрози застосувати зброю проти України — це спроби переведення в активну фазу гібридної війни, яку Росія веде проти нашої країни протягом останніх трьох років. Турчинов заявив: крім погроз застосувати зброю, у РФ розгортаються нові дивізії безпосередньо біля нашого кордону, йдеться в повідомленні прес-служби Радбезу.


За фактом запуску ракет секретар РНБО поінформував, що ракетні комплекси підтвердили свої бойові характеристики. Мовляв, ці навчання дуже важливі для відновлення протиповітряної оборони країни.


У свою чергу

спікер МО Олександр Мотузяник удень на брифінгу повідомив, що на ту мить провокацій з боку Росії в ході проведення ракетних стрільб не зафіксовано.


«З метою гарантування безпеки повітряного руху й простих людей, ЗСУ виконали всі необхідні міжнародні умови, вчасно поінформували міжнародні інстанції й організації, що займаються безпекою польотів. Активна фаза навчань триває... Зараз у нас не зафіксовано прольотів (цивільних) літаків у цій межі, було повідомлено українському Аероруху й організаціям, які цим займаються, та авіаційним компаніям. Активна фаза запланована сьогодні й завтра. Далі залежно від виконання програми навчань будемо дивитися», — розповів він.