Тиждень тому у 68-тисячній Смілі відключили від газопостачання 9 котелень. Особливо потерпали від холоду в квартирах родини з маленькими дітьми та літні люди. Вони обривали телефони міськвиконкому, вимагаючи пояснень та негайних дій. Люди обурювались, адже вони справно платять за платіжками, а їх позбавляють тепла (на знімку).

Утім, мов на лихо, ще з весни Сміла залишилася без міського голови. Через бізнесові розбірки депутати міськради проголосували за недовіру Олексію Цибку. Розпочалася судова тяганина, в якій відсторонений голова то отримував перемоги, то знову програвав. Натомість містом почав керувати секретар міськради Віктор Федоренко. Коли 9 котелень Сміли залишилися без газопостачання, в. о. міського голови спокійнісінько відпочивав у теплих краях у відпустці...


Ось чому сміляни, залишившись без «батька», зателефонували... Міхеілу Саакашвілі. Емоційний лідер опозиції одразу пообіцяв приїхати. Тоді заворушилися обласні чиновники. Спішно відкликали з морського узбережжя засмаглого секретаря міськради і почали розбиратися, за які такі гріхи сміляни потерпають від холоднечі...


З’ясувалося, що приватна теплопостачальна компанія ТОВ «Сміла Енергоінвест», котра шість років тому посунула з ринку місцеве комунальне підприємство, заборгувала НАК «Нафтогаз» майже 80 мільйонів гривень! Причому борг цей не з’явився зненацька. Він накопичувався роками.


До Сміли приїхав голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко, щоб на місці з’ясувати ситуацію із теплопостачальною компанією. Чиновники міськвиконкому бадьоро доповіли, що вже спровадили на поклони до «Нафтогазу» своїх гінців й мають навіть обнадійливу «інфу». А саме — столичні розпорядники блакитного палива уже змилостивилися. Не над смілянськими горе-«енергоінвесторами», а над багатостраждальними жителями міста. До котелень Сміли знову почав надходити природний газ.


— Підприємство «Сміла Енергоінвест», — прокоментував події голова ОДА Юрій Ткаченко, — зобов’язувалося надавати якісні послуги своїм споживачам. Натомість у листопаді жителям міста чотири рази перекривали теплопостачання. Це при тому, що проплата населення за використані ресурси становить 132 відсотки. Сьогодні обласна влада вимушена виконувати роботу органу місцевого самоврядування. Ми не тільки шукаємо шляхи погашення боргу. Ми повинні розібратися з тим, як він накопичувався. Хто винен і хто за це відповідатиме.


Керівник області повідомив також, що він звернувся до правоохоронних органів з проханням перевірити діяльність ТОВ «Сміла Енергоінвест». Відповідні служби вже розпочали роботу у цьому напрямі.

Черкаська область.


Фото з архіву автора.