Творчі роботи художника з сонячного міста Баку Байрама Гаджизаде буквально випромінюють іскрометні усмішки, і водночас вони насичені тонкою іронією. Тут світлий гумор успішно сусідить із сумною сатирою. Смислові змісти карикатур художника часто-густо сповнені глибоких філософських ідей, які легко сприймаються глядачами завдяки майстерно виконаним яскравим образам і точно вивіреним композиціям. Недарма графічним роботам Байрама присуджені нагороди на міжнародних конкурсах і фестивалях карикатури в багатьох країнах, наприклад в Україні, США, Кубі, Сирії, Китаї тощо. Персональні виставки карикатур художника були проведені в Азербайджані, Ірані та в Туреччині.

 


На відміну від багатьох колег, Байрам прийшов у карикатуру як професійний художник. Уже в сімнадцять літ він почав співпрацювати із сатиричним журналом «Кірпі» («Їжак») та іншими друкованими виданнями Азербайджану як художник-карикатурист. 


Розвиток світової сатиричної графіки також пов’язаний з ім’ям художника. Досить сказати, що він є президентом азербайджанської групи в Міжнародній федерації об’єднань карикатуристів і членом редакційної колегії видаваного в Європі журналу «FECONEWS», членом міжнародного клубу карикатуристів «Cartoonіon» (США), входить до складу редколегії міжнародного клубу «Велика енциклопедія карикатури» (Іспанія), обраний почесним членом асоціації карикатуристів міста Тебріза (Іран). Був головою і членом журі на багатьох міжнародних конкурсах карикатури, є керівником проекту і офіційним організатором міжнародного конкурсу карикатури «Молла Насреддін».


І, нарешті, указом президента Азербайджанської Республіки Байрам Гаджизаде був удостоєний почесного звання «Заслужений діяч мистецтв».


Нашим українським глядачам і закордонним гостям надається унікальна можливість ознайомитися з графічними роботами блискучого художника Байрама Гаджизаде.


Виставка працює в Національному музеї Тараса Шевченка з 6 по 11 грудня 2016 року за адресою: м. Київ, бульвар Т. Г. Шевченка, 12.