Твори переможців першого східноукраїнського літературно-мистецького конкурсу «Кальміюс», у якому взяли участь молоді майстри слова із п’яти областей — Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької та Харківської, — увійшли до збірника, що незабаром побачить світ у київському видавництві. «До участі у творчому змаганні надійшло понад дві тисячі робіт українською мовою, — каже організатор конкурсу голова громадської організації «Культурно-освітня фундація Лібері Лібераті» Максим Потапчук. — Фіналістами стали 227 авторів, зокрема із тимчасово окупованих територій».

 

Переможцями конкурсу, що відбувся в рамках Східноукраїнського літературно-мистецького проекту, стали Петро Червоний із Дніпра, Олена Кулігіна із Маріуполя, Майя Яривчик із Добропільського району Донецької області, Оксана Дудник із Алчевська Луганської області, Яна Парьохіна із Донецька, Марина Пухир із Костянтинівки та інші. Спеціальні відзнаки видавництва «Кальварія» отримали Олександр Олійник (Краматорськ), Світлана Плахтій (Кривий Ріг), Віталій Киринчук (Дніпро).


— Кількість робіт, як і їх географія, свідчать про те, що молодь на сході не просто знає рідну мову, а майстерно нею володіє, — зазначає Максим Потапчук. За його словами, деякі видавництва, представники яких входили до журі конкурсу, планують підписати контракти з його переможцями.


Відзначення їх за участю ведучих Дмитра Званича і Анжеліки Рудницької відбулося у Краматорську, котрий на два дні перетворився на культурну столицю Донбасу. Взяти участь у літературних зустрічах із письменниками, творчих читаннях, книжкових ярмарках, майстер-класах та концертах, що проходили на десятках майданчиків — у палацах культури, школах і навіть дитсадочках, прибуло понад 120 митців з усієї України. Перший академічний український театр для дітей та юнацтва привіз зі Львова до промислового міста три вистави, у яких прозвучали народні пісні донецького краю. Тепло зустріли учасники літературного свята і сестер Лесю і Галину Тельнюк, які у супроводі Луганської обласної філармонії виступили з концертом патріотичної пісні. Почути у їхньому виконанні пісні на слова Тараса Шевченка приїхали слухачі з Дружківки, Бахмута, Костянтинівки, Слов’янська. У цих містах, зокрема у вищих навчальних закладах, бібліотеках, центрах позашкільної роботи, також відбулися зустрічі з письменниками та акторами.


Як зазначили організатори літературного конкурсу, що став дієвим інструментом культурної деокупації Донбасу, його проводитимуть щорічно. Перший альманах «Кальміюс» з творами переможців вийде за підтримки Благодійного фонду «Карітас Краматорськ».