У Будинку зв’язку «Укрпошти» відкрилася ретроспективна виставка художника Івана Марчука

 

47  картин із різних циклів об’єднує назва «Де ж істина?». Саме це хвилює Івана Марчука. Знайти відповідь на одвічне питання художник намагається від перших своїх картин. Глибина, масштабність, наднаціональність думки і привели Івана Марчука до когорти 100 найвизначніших геніїв сучасності, список якої склала британська газета «The Daіly Telegraph». Він — лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, член Золотої гільдії Римської академії сучасного мистецтва.


Окрім картин Івана Марчука, на заході було презентовано роботу скульптора Олексія Степанова — вилиту з бронзи ворону, що тримає в дзьобі пензель майстра.

 

Чому саме ворона? Ворона — це зооморфне уособлення постаті художника. Іван Марчук останні 50 років має компанію своїх улюблених створінь, і це, як не дивно, саме ворони. Майстер розповідає, що він пов’язаний з ними на енергетичному рівні. «У моїх картинах дуже багато ворон. Адже ці істоти — вони мудреці. У моїй творчості навіть був воронячий період. Знаєте, в парку Шевченка та в ботанічному саду є цілі зграї цих птахів, які мене пізнають. Адже я їх постійно підгодовую. Купую для них ковбасу, і щоразу, коли йду в майстерню, вони зустрічають мене біля університету Шевченка й проводжають до моєї майстерні на Пушкінській. Крокують так швидесенько всією зграєю поряд, складаючи мені компанію. Бо ж знають, що в мене завжди в кишені пальто є варена ковбаса для них. Спілкуючись із воронами, я про все забуваю і, поспілкувавшись з ними, йду до полотна й починаю творити».


Великій людині болить усе: від розтоптаної квітки у Київському ботанічному саду до бомбардувань Алеппо. Все це треба бачити і розуміти, щоб припинити насильство. Художник каже, що живе за чорним календарем.

Щоденно працює у залізному режимі.


Зважаючи на позитивний досвід співпраці, Укрпошта підтримала ініціативу «Родовід музею» щодо експонування творів у приміщенні Будинку зв’язку. В травні цього року з нагоди 80-ліття Івана Марчука «Укрпошта» випустила поштову марку «Іван Марчук «Скажи мені правду. 1994».


«Іван Марчук — не просто харизматичний митець, культурне надбання України. Його роботи визнано високими витворами мистецтва, вони є у найкращих музеях світу. Це, якщо хочете, знак якості «Made іn Ukraіne». Ми прагнемо, щоб таким знаком якості впродовж декількох років стала й «Укрпошта». І ми активно над цим працюємо», — зазначив під час відкриття виставки генеральний директор УДППЗ «Укрпошта» Ігор Смілянський.


«Іван Марчук — це глиба, що зафіксована у нашій свідомості, нині ми ламаємо парадигму невігластва, коли держава не звертає уваги на митців. Таких людей, як Іван Марчук, дуже мало, він став творчим джерелом, без якого неможливо уявити існування мистецького життя України. Для нас дуже важливо, щоб увесь світ побачив твори Івана Марчука», — такими словами відкрив цю незвичну експозицію громадський діяч, організатор виставки Ігор Дідковський.


Центр зв’язків з громадськістю УДППЗ «Укрпошта».

 

Художник Іван Марчук поряд із бронзовою вороною.

 

Картина Івана Марчука «Де ж істина?».

 

Генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський, художник Іван Марчук.


Фото Олександра Клименка.