Учора Президент України Петро Порошенко на запрошення свого польського колеги Анджея Дуди перебував у Варшаві з офіційним візитом.


Окрім переговорів з господарем польського Президентського палацу, програма перебування П. Порошенка передбачала зустрічі з Головою Ради міністрів РП Беатою Шидло, Маршалком Сейму Мареком Кухцінським та Маршалком Сенату Станіславом Карчевським. Президенти взяли участь у конференції з циклу Форум лідерства «Польща—Україна. Партнерство в практичному вимірі. 25-річчя визнання незалежності України Польщею».

 

Візит було приурочено до 25-ї річниці визнання Польщею незалежності України. Тож носив він радше історично-декларативний характер, вважають аналітики. Такого висновку, мабуть, дійшли за очікуваннями, які напередодні озвучив глава Польської держави. Головний акцент Анджей Дуда зробив на «пошуку порозуміння між польським і українським народами» шляхом «висвітлення історичної правди», яка «досить часто є складною». Наголосивши, що «Україна і українці — це не єдиний народ, з яким поляки мають певні історичні проблеми», польський Президент навів як приклад для наслідування «подібні проблеми у польсько-німецьких відносинах», котрі вдалося подолати «завдяки рокам роботи німецьких органів влади і суспільства», що були потрібні для «взаємного вибачення, перш за все, щоб поляки вибачили кривди, яких їм було завдано». Проблема «полягає у тому, щоб у відносинах між Польщею і Україною, які накладаються на відносини між польським і українським народами, також було проведено таку роботу», вважає він.


Тож президенти обговорили питання «спільного вшанування пам’яті тих поляків і українців, які надавали взаємну допомогу (рятували одні одних) під час драматичних подій періоду Другої світової війни». Польська сторона представила конкретний проект: заснування спільного українсько-польського почесного звання на кшталт «Праведників світу». Далі мають бути опрацьовані деталі.


Поряд із вищезгаданою історичною проблематикою сторони також обговорили: питання безпеки в регіоні через призму «видимого глухого кута в реалізації Мінських домовленостей та спроб виходу з нього»; результати виборів у США, з точки зору їх наслідків для «Східної політики»; європейську перспективу України, зокрема, скасування візового режиму для українських громадян та процес асоціації Україна—ЄС у контексті негативного результату референдуму в Голландії. На столі переговорів було і питання енергетичної інфраструктури, зокрема, наслідків рішення Європейської комісії щодо газопроводу «Opal» для зміцнення монополістських позицій «Газпрому» в цьому газогоні, а також перспектив енергетичної безпеки наших країн у контексті «Північного потоку-2».


По завершенні зустрічі президенти дали спільну прес-конференцію, під час якої Анджей Дуда знову нагадав, що Польща була першою країною, яка визнала незалежність України. «За ці роки підтримка України з польською сторони не змінювалася, незалежно від того, хто був при владі. На сьогодні частина України була незаконно захоплена Росією і є окупована Росією. Польща, і, я сподіваюся, міжнародна спільнота, ніколи з цим фактом не погодяться. Польща підтримує Україну у її боротьбі за повернення територій і виступає за якнайскоріше завершення конфлікту», — заявив він.


Президент України Петро Порошенко та Президент Республіки Польща Анджей Дуда ухвалили Спільну заяву, в якій закликали переглянути рішення Єврокомісії, що відкриває можливість для «Газпрому» збільшити обсяги поставок газу до Європи в обхід України. Зокрема, в тексті заяви, поширеній прес-службою Президента України, йдеться, що це «рішення суперечить санкційній політиці ЄС, оскільки стимулює додаткові грошові надходження до Російської Федерації, одночасно обмежуючи прибутки України від транзиту газу». «Ми вважаємо, що це рішення має бути переглянуте, хоча і розуміємо, яким складним та болючим кроком це може бути», — зазначено в документі.


Президенти зазначили, що це рішення не відповідає правилам і принципам Енергетичного співтовариства та суперечить досягненню фундаментальної мети організації — об’єднанню енергетично незалежної Європи. Воно підриває принцип, що міститься у Договорі про заснування Енергетичного співтовариства, та правила конкуренції. Також «воно поглибить поляризацію дискусій на інші теми, оскільки заохочуватиме прихильників Росії у державах-членах та інституціях ЄС».


Глави держав наголосили, що, оптимізуючи доступ «Газпрому» та поставок з Росії на ринок природного газу ЄС, Європейський Союз дедалі заохочуватиме Росію до деструктивних дій на внутрішньому ринку ЄС і подальшого тиску з метою просування свого політичного порядку денного з ЄС та іншими країнами, зокрема Україною. ЄС також суттєво підірве зусилля, спрямовані на диверсифікацію газопостачань, що докладаються Україною та Польщею.


За підсумками переговорів делегацій під головуванням президентів міністри оборони наших країн підписали «Генеральну угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про співробітництво у сфері оборони». Угода створює правову базу для розширення двостороннього співробітництва, зокрема, за напрямами: оборонна політика та планування; логістичне забезпечення Збройних Сил; розробка, модернізація, виготовлення та поставки оборонного обладнання, співробітництво у сфері оборонної промисловості; операції сил спеціального призначення.


Традиційним пунктом програми було покладання квітів до могили Невідомого солдата. Також Президент України поклав квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку, де, принагідно, поспілкувався з українською громадою.

Варшава.

 


На знімку: президенти України і Польщі — Петро Порошенко та Анджей Дуда.


Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).