Проблеми внутрішньо переміщених осіб та громадян, які залишилися на тимчасово окупованих територіях в умовах триваючого військового конфлікту, обговорювали під час панельної дискусії в Києві. Йшлося, зокрема, про урядові програми, згідно з якими переселенцям мали б надаватися житло та підтримка бізнесу, а також створюватися робочі місця для них. До розмови долучилися народні депутати, представники виконавчої гілки влади, громадських організацій та експерти.


Під час дискусії заступник голови партії «Батьківщина» Григорій Немиря наголосив на відсутності державної стратегії підтримки людей, які втекли від війни. Це, мовляв, призводить до відсутності державної політики з цього питання. За його словами, в уряді є два міністерства, які дотримуються протилежних думок стосовно внутрішньо переміщених осіб, а рішення зазвичай ухвалюються у дискримінаційному руслі.

 

«Уряд, по суті, проводить «політику санкцій» стосовно наших громадян», — обурився народний депутат. Як голова Комітету з прав людини, він також поінформував про те, що в проекті державного бюджету на 2017 рік на адресні виплати передбачено на 100 мільйонів гривень менше, ніж у 2015 році. Парламентський комітет уже направив відповідний запит на ім’я Прем’єр-міністра, але відповіді не отримав.


Григорій Немиря нагадав: однією з умов отримання макрофінансової допомоги від ЄС є дотримання прав внутрішньо переміщених осіб, а уряд, натомість, продовжує готувати нові дискримінаційні акти. Масла у вогонь дискусії додав голова громадської організації «Всеукраїнська асоціація переселенців» Руслан Калінін. За його словами, конфлікт у нашій країні триває вже три роки, а понад півтора мільйона тих, хто вимушено покинув свої домівки, «поки що не бачать реальної допомоги від держави». Експерт Інституту суспільно-економічних досліджень з питань внутрішньо переміщених осіб Тетяна Дурнєва звернула увагу на порушення прав таких громадян, зокрема, на передачу їхніх персональних даних третім особам — приватній колекторській компанії — для проведення так званої «телефонної та фізичної верифікації». Вона наголосила на неприпустимості таких дій.


А представник Блоку Петра Порошенка Максим Єфімов пізніше написав на своїй сторінці у Фейсбуці: «Головна проблема полягає в тому, що під час формування Державного бюджету уряд чомусь навідріз відмовляється враховувати переселенців у своїх розрахунках. А надмірна бюрократизація процесів виділення коштів призводить до того, що їх не встигають освоювати протягом поточного бюджетного року». За даними парламентарія, 71 відсоток внутрішньо переміщених осіб живуть на територіях здебільшого чотирьох областей. Так, в Донецькій області зосередився 31 відсоток таких громадян. Це створює додаткове навантаження на соціальну сферу й, фактично, змушує людей боротися за виживання. Усі звернення до Кабінету Міністрів з приводу порушених питань не дають жодних результатів, скаржиться парламентарій.


Вл. інф.