Учора, на другий день військових навчань у Херсонській області, авіація відпрацьовувала завдання по повітряних цілях. Повітряні сили ЗСУ відклали продовження навчальних повітряних ракетних стрільб на півдні країни та над Чорним морем через різке погіршення погоди. Про це повідомив «Голос України» начальник прес-центру Повітряного командування «Південь» Володимир Крижанівський. За його словами, основні випробування та запуски ракет були успішно проведені 1 грудня, а 2 грудня планувався як резервний день.


Напередодні ці навчання обговорювали не тільки вітчизняні політики та ЗМІ. Причина — заява Росії, що у разі стрільб поблизу кордону із Кримом, який вона анексувала та вважає своєю територією, МО РФ буде збивати українські ракети й пускові установки. Незважаючи на ці «страшилки», пуски ракет З300 пройшли вдало й без провокацій. Хоча російська сторона виявила підвищену зацікавленість до українських навчань... Про це заявив начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко в ефірі ТСН.


За його словами, російські військові уважно спостерігали за українськими стрільбами на полігоні на півострові Ягорлицький Кут. «Літаки були, кораблі стояли, які стежили за цим пуском. Я думаю, вони теж переконалися в тому, що протиповітряна оборона України на сьогодні — надійна», — заявив Муженко.


У свою чергу міністр оборони України Степан Полторак сказав у коментарі «Інтерфакс-Україна», що навчання, які спричинили такий резонанс, є плановими й ніяк не пов’язані з наміром НАТО підсилити своє угруповання в Чорноморському басейні.


Проведені Україною ракетні навчання є прозорими, а російські претензії з цього приводу — необґрунтовані, заявила представник Пентагона Мішель Балданца. «Ми бачили повідомлення про ракетні навчання України над міжнародними водами. Крім того, ми знаємо про претензії Росії у зв’язку із цими прозорими навчаннями», — заявила вона. За її словами, «постійні неправдиві та такі, що вводять в оману, заяви Росії про Україну продовжують відволікати міжнародне співтовариство від реальної проблеми — російської агресії».


Схоже, Кремль не відволікає а, навпаки, намагається «посилити враження» від своєї значимості, яку він хоче всіляко довести світу. Однак іти на конфронтацію і у відкриту знищувати військові об’єкти, що перебувають на території України, з повітря зараз він не буде — не та ситуація. Погрози й роздування ніздрів із приводу запуску З300 — це частина інформаційної війни, психологічний тиск «старшого брата». Утім після прямої (раніше заявленої) «не реакції» на проведені ПС ЗСУ стрільби підуть асиметричні реакції Росії. І вони уже є. Наприклад, того самого дня у міністерстві оборони РФ заявили, що біля кордонів України приступила до «виконання завдань» 150-та мотострілкова дивізія, що дислокується в Ростовській області.