Голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв взяв участь у Міжнародній антикорупційній конференції у Панамі.


Однією із тем для обговорення стало викриття зв’язків між зареєстрованими у цьому регіоні офшорами і сотнями високопосадовців в усьому світі, повідомив Є. Соболєв на своїй сторінці у Фейсбуці. Голова комітету взяв участь у конференції на запрошення міжнародної антикорупційної організації Transparency Іnternatіonal і виступив у дискусії «Бажання і спроможність покарати корупцію». Усі витрати на подорож взяла на себе Американська агенція з міжнародного розвитку USAІD.


«Я хочу донести колегам з інших держав думку, що корупція, яка давно стала глобальною, потребує глобального переслідування з відповідними міжнародними прокуратурою і судом, — зауважив Єгор Соболєв. — Наші топ-клептократи точно мають підстави бути засудженими як міжнародні злочинці. Ясно, що це — велика дорога, яку ще треба пройти. Вже сьогодні я збираюся шукати партнерів у викритті закордонної власності та банківських рахунків, які ми не побачили в е-деклараціях наших високопосадовців.


За оцінкою Transparency Іnternatіonal, у Латинській Америці фігурантами антикорупційних розслідувань стали ключові політики Бразилії та Гондураса. Вже ув’язнені за корупцію президенти Перу та Гватемали, половина гватемальського парламенту і ключові міністри. «А секрет успіху простий — важка робота впродовж десятиліть активних громадян цих країн, — зазначив Єгор Соболєв. — Починали з громадських ініціатив, а тепер мають міжнародні трибунали. Але йшли до цього як ми — зі зрадами, із перемогами, — але завжди — з боями людей за майбутнє своєї держави».


Вл. інф.