Як наголосила Fox News, на позначці 50 днів до інавгурації Трамп далеко випереджає своїх попередників, починаючи з Річарда Ніксона, за темпами формування кабінету. За підрахунками телекомпанії, протягом трьох тижнів він номінував вісім членів кабінету — удвічі більше, ніж найближчий конкурент, колишній президент Джордж Буш-старший.


Зважаючи на все, обраний президент не має наміру зменшувати темпи. Трамп збирається призначити міністром оборони відставного генерала морської піхоти Джеймса Меттіса. Меттіс має репутацію безстрашного й умілого воєначальника. Він вочевидь користується довірою Трампа, котрий порівняв його зі знаменитим американським генералом Джорджем Паттоном, пише CNN, хоча з низки питань їхні думки розходилися. The New York Tіmes зазначає, що Меттіса «тривожить експансіоністська й войовнича політика Москви в Сирії, Україні та країнах Балтики». Polіtіco підкреслює, що Меттіс із глибокою настороженістю ставиться до намірів Росії, яка, за його словами, намагається «розірвати НАТО на частини». На думку видання, у Меттіса в Сенаті є сильні прихильники, включаючи голову Комітету зі збройних сил Джона Маккейна. Така підтримка буде необхідна, оскільки Меттісу знадобитися додатковий дозвіл Конгресу: він пішов у відставку в 2013-му, а за законом військовослужбовець може очолити Пентагон тільки через сім років після завершення служби.


Цього тижня стали відомі імена кандидатів на ключові економічні посади. Серед оголошених раніше — кандидатури міністрів освіти, охорони здоров’я, транспорту й житлового будівництва та міського розвитку, а також глави ЦРУ і представника США при ООН. А от з посадою глави зовнішньополітичного відомства ясності поки що немає, натомість не бракує припущень і порад. При цьому багато коментаторів приділяють особливу увагу відносинам із Росією. Так, колишній співробітник Держдепу, а нині професор Колумбійського університету Стівен Сестанович вважає, що твердість у відносинах з Москвою є запорукою успіху. Він нагадує у The New York Tіmes, що російська агресія не змогла розколоти НАТО й що підтримка Заходу допомогла зберегти цілісність України, а санкції збільшили економічний спад у Росії. Сестанович наголошує, що новий президент повинен наполягати на реальному, а не косметичному вирішенні конфлікту в Україні й розуміти, що півзаходи не є підставою для зняття санкцій.


Поряд із формуванням «команди Трампа» великий інтерес цього тижня викликала подія, котру багато хто вітав як приклад виконання обіцянок. Під час передвиборної кампанії республіканський кандидат здобув велику популярність в індустріальних штатах своєю критикою компанії Carrіer Aіr Condіtіonіng, що збиралася перевести близько 1,4 тис. робочих місць із Індіани до Мексики. У вівторок стало відомо, що завдяки домовленості Трампа з фінансово-промисловою групою, до складу якої входить Carrіer, майже тисяча робочих місць залишаться в Індіані. Видання Busіness Іnsіder зазначає, що ця угода свідчить: «Трамп зумів краще, ніж будь-хто з національних політиків обох партій, зрозуміти важливість ключових питань проблеми зайнятості».


Угода з Carrіer спричинила загалом позитивну реакцію у пресі, на чому наголосила The Washіngton Post. Як приклад газета вказує на схвальну статтю на першій шпальті The New York Tіmes, щоа назвала угоду «потужним тактичним ударом, який послужить надихаючим прикладом для прихильників Трампа ще до того, як він вступить на посаду». Події в Індіані сигналізують, що Трамп показав себе «республіканцем іншого складу, готовим кинути виклик великому бізнесу», зазначає газета, додавши, що досвід мільярдера в бізнесі дав йому переваги порівняно з президентом Обамою у вирішенні подібних питань.

Нью-Йорк.