Ім'я льотчика-вінничанина Героя України Дмитра Майбороди присвоєно літаку Ан-26. Після ремонту в Києві повітряний лайнер передали 456-й бригаді транспортної авіації, що дислокується у Вінниці.

 

На знімках:

 

під час передачі іменного літака
бригаді транспортної авіації

 

На військовий аеродром, звідки піднімався у небо Дмитро Майборода, приїхала мати Героя Тетяна Іванівна, сестра Ірина, її донька Настя. Зібралися його друзі. Разом із командувачем Повітряних син генерал-полковником Сергієм Дроздовим віддали почесті загиблому побратимові. Літак Ан-26 з бортовим номером 35 використовуватимуть для перевезення поранених у зоні АТО. На такій повітряній машині літав Дмитро Майборода.

 

Після виступу матері над головами присутніх пролетів вертоліт. Трохи раніше в небо здійнявся літак Ан-26. Як пояснив Сергій Дроздов, ці два польоти -- данина пам'яті Герою України Дмитру Майбороді. Іменний літак раніше експлуатувався у цій же бригаді. Після того тривалий час потребував капітального ремонту. Його поставили на крило фахівці і робітники Київського авіаційного заводу. Тепер служитиме військовій медицині. Працюватиме у парі з військово-медичним літаком Ан-24 "Віта". Ним доставлятимуть поранених. Літак призначений для одночасного перевезення 35 військових у сидячому положенні і 18 -- у лежачому.

 

Іменний літак освятив начальник військового відділу Вінницької єпархії УПЦ протоієрей Сергій Ковтун.

 

ДОВІДКА

 

Командир екіпажу Дмитро Майборода з травня по липень 2014-го здійснив 35 бойових вильотів у зону АТО -- перевозив військових, озброєння, матеріально-технічні засоби, здійснював евакуацію поранених. 14 липня в літак влучила ракета, випущена з території Росії. В цей час у ньому перебувало восьмеро військових. Командир наказав їм залишити борт, а сам разом із помічником Дмитром Шкарбуном утримував літак. У командира і помічника не залишилося часу на катапультацію. Майбороді було 34 роки. Шкарбун був на три роки старший. У грудні 2014-го Дмитру Майбороді присвоєно звання Героя України (посмертно). Дмитра Шкарбуна нагороджено орденом Богдана Хмельницького. Їх перепоховали у Вінниці на Алеї Слави на центральному кладовищі.

 

Це другий іменний літак вінницьких льотчиків. У 2015 році ім'я Героя України Костянтина Могилка присвоєно літаку Ан-30 (бортовий номер 86).

 

Віктор СКРИПНИК.

Фото автора.

 

Вінницька область.

 

Голос України