Корпорація по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром» спільно з Торгово-промисловою палатою України за підтримки інших громадсько-професійних організацій 14 грудня проведуть у Києві Другий національний виноробний форум.

 

Результатом першого такого форуму, що відбувся у лютому цього року, стало скасування оптової ліцензії для виноробних підприємств на реалізацію продукції, виготовленої з власно вирощеної сировини. Втім актуальним залишається визначення подальших кроків.

 

Учасники професійних організацій галузі, лідери ринку разом із представниками влади, експертами обговорять сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку виноробства, спільні дії з підвищення конкурентоспроможності виноробної продукції.

 

На порядку денному -- вдосконалення державної політики підтримки виноградно-виноробної галузі, фіскального та земельного законодавства, спрощення процедури отримання дозволу на виробництво вин, зміни в оподаткуванні для фермерських господарств, доступність кредитування. Такі теми пропонуються для панельних дискусій.

 

Для участі в заході запрошені Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів, Міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий, Голова Державної фіскальної служби Роман Насіров, народні депутати, представники посольств провідних виноробних країн.

 

Свою участь підтвердили фермери Микола Халупенко (ФГ «Курінь») та Валерій Петров, Крістоф Лакарен (виноробня «Маркіз де Лакарен»), Іван Плачков (сімейна виноробня «Колоніст»), Тетяна Єрмола («Виноробне господарство князя Н.П. Трубецького») та інші. Також до дискусії приєднаються генеральний директор корпорації «Закарпатсадвинпром», директор Ужгородського коньячного заводу Володимир Гісем, генеральний директор ПрАТ «Артвайнері» Олексій Гаркуша, голова правління Одеського коньячного заводу Едуард Городецький. Загалом захід об'єднає понад двохсот представників виноробного бізнесу.

 

До речі, в рамках форуму пройде Свято вина, де виробники презентують свою продукцію для дегустації. При цьому буде представлена продукція як відомих у країні потужних виробників, так і невеликих фермерських господарств.

 

Генеральний директор Української корпорації по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром» Володимир Кучеренко, у відповідь на запитання «Що змінилося в житті виноробів після Першого національного виноробного форуму?»зазначив:

 

-- Головним результатом стало те, що центральні органи виконавчої влади звернули увагу на проблеми галузі і зараз намагаються шукати шляхи для їх вирішення. Крім того, відбулась консолідація виробників для подальших узгоджених дій.

 

-- Що очікують у галузі від нинішнього заходу?

 

-- Все ще залишаються невирішеними проблеми фіскального та земельного законодавства. Ми потребуємо імплементації європейських та міжнародних регламентів у виноградарстві і виноробстві. Попри скасування ліцензії на оптову торгівлю, непосильною з точки зору бюрократії залишається отримання інших дозвільних документів для виноробів.

 

Важливим є питання підвищення конкурентоспроможності галузі на внутрішньому ринку та розширення експортного потенціалу вітчизняної продукції. Саме ці аспекти учасники форуму матимуть змогу обговорити під час панельних дискусій та сформувати пропозиції для вирішення цих проблем.

 

Підготувала Галина КВІТКА.

 

Голос України