Понад місяць тому «Голос України» писав про те, що мешканець Дніпра Володимир Ніколаєв — єдиний у країні донор, удостоєний звання Героя України — виявився за бортом когорти земляків, нагороджених обласною радою медаллю на честь 25-річчя незалежності України. Обласна станція переливання крові клопоталася про нагородження, але, схоже, чиновники тоді не зовсім зрозуміли, яку велику справу робить ця скромна людина. А днями радник голови облради Володимир Павлов вручив Володимиру Ніколаєву медаль облради й ОДА «За особливі заслуги і значний внесок у розвиток Дніпропетровської області» (на знімку). Вручив на «робочому місці» донора — на станції переливання крові, за кілька хвилин після здачі ним крові 720-й раз.

 


На сьогодні наш земляк здав уже майже 527 літрів крові (зокрема, 236 літрів плазми). Також цьогоріч Ніколаєв разом із Дніпропетровською станцією переливання крові відзначив 40-річчя своєї донорської діяльності.


Щоправда, керівники станції почали висловлювати занепокоєння, коли заслуженому донорові України виповнилося 60 років. У радянських інструкціях не рекомендувалася донорська діяльність після 60, і Володимир Ніколаєв почав одержувати делікатні натяки з цього приводу. Співробітники станції стверджують, що керувала ними щира турбота про здоров’я чоловіка. Однак організм не сигналізував про будь-які загрози.


Розуміння великої місії, яку виконує Ніколаєв, не дозволило керівникам станції зачинити перед ним двері. 1 серпня Володимиру Ніколаєву виповнився 71 рік. Донорів у таких літах не знайти в Україні і, мабуть, у всьому світі.


Унікальність досягнень Володимира Ніколаєва, на думку головного лікаря обласної станції переливання крові Антоніни Сердюк, могла б стати прикладом для співвітчизників. Саме донорство, громадська активність лежать в основі перетворень, які вже найближчим часом чекають на вітчизняну службу крові.

Дніпропетровська область.


Фото автора.