У Комітеті з питань культури і духовності відбулася зустріч із представниками Моніторингової місії Ради Європи до України з питань захисту прав національних меншин у гуманітарній сфері. Зокрема, у цьому контексті обговорювалися питання реалізації в Україні Європейської хартії регіональних мов або мов меншин та необхідності внесення змін до Закону про її ратифікацію з метою удосконалення правового режиму захисту регіональних та міноритарних мов, забезпечення розвитку культур національних меншин та державного фінансового сприяння заходів, спрямованих на задоволення мовних та культурних потреб національних меншин, динаміки розвитку міжконфесійних відносин.


Особливу увагу в процесі обговорення було зосереджено на напрямках удосконалення законодавства у сфері мовної політики. Представники комітету наголосили на важливості ролі міжнародних експертних організацій, зокрема Венеційської комісії, у роботі над вдосконаленням українського мовного законодавства.


Міжнародні експерти відзначили високий рівень толерантності та активний міжкультурний діалог в українському суспільстві, вжиття ефективних заходів для поглиблення взаємної поваги, взаєморозуміння та співробітництва між представниками національних меншин на території України.


На думку міжнародних експертів, необхідно застосовувати зважений та конструктивний підхід до запровадження будь-яких законодавчих змін, чітко дотримуючись принципу недискримінації у різних сферах суспільних відносин, а також зберігаючи відповідний баланс між захистом мовних прав осіб, що належать до національних меншин, та підтримкою державної мови.


Представники Моніторингової місії Ради Європи (ECRІ, FCNM та ECRML) отримали чіткі запевнення в тому, що удосконалення законодавства, зокрема у сфері мовної політики, завжди відбуватиметься з дотриманням європейських стандартів та зобов’язань України за міжнародними договорами, що є частиною українського законодавства.


За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.