Перше у нинішньому році немовля з вагою понад п’ять кілограмів з’явилося на світ у пологовому відділенні Вінницької районної лікарні 24 листопада о пів на четверту ранку. Та ще й дівчинка, яку дуже хотіли батько і братик.

Маленьку богатирку вагою 5300 грамів народила 24-річна Марина Явдощук із селища Десна, що під Вінницею. Під час розмови з нею, яка відбувалася у перший день народження немовляти, у палату долинув крик. Присутня лікар Анна Нечипорук пояснила, що це народжує ще одна жінка. «А я не кричала, — розповідає Марина. — Ні коли народжувала першу дитину, ні тепер. Нашому первістку Тимуру вже чотири рочки. Пологи проходили майже нормально. Народжувала самотужки, без оперативного втручання лікарів. Морально дуже добре почувалася. Коли Саша, мій чоловік, поруч, я завжди спокійна. А він був зі мною, ми завчасно планували сімейні пологи».


Жінка розповідає, що чоловік дуже хотів дівчинку. Тимур теж просив маму народити йому сестричку. Навіть ім’я разом підбирали ще до того, як стала відома стать немовляти. «Назвали дівчинку Каміла, — уточнила мама. — Трохи незвично, але так мої хлопці захотіли, мені залишалося погодитися, бо я вибирала ім’я синові».


Поруч із породіллею перебувала її мама пані Тетяна. Згадала про те, як свого часу народжувала Марину. Дівчинка важила 2900 грамів, але виросла, як мовиться, нівроку. «Марина з Сашею обоє високі, та й статури немалої, тому й дитина така, — вважає пані Тетяна. — Внук Тимур важив при народженні чотири кілограми, а внучка здивувала ще більшою вагою. УЗД зафіксувало вагу дівчинки 4700 грамів, насправді її вага 5300. Аби була здоровою, а все інше владнається».


12 грудня Марині Явдощук виповниться 25. Каже, такому подарунку раділа б чи не кожна жінка у такому віці. Дякує за це чоловікові. Олександр молодший від дружини на три роки. Привітати його з народженням донечки не вдалося. Після хвилюючої ночі дружина відпустила його додому відпочити.


— Це перша дитина у нинішньому році з вагою понад п’ять кілограмів, яка народилася у нашій лікарні, — уточнила лікар Анна Нечипорук. — Немовлята, котрі важать при народженні по чотири кілограми і трохи більше, з’являються на світ щомісяця. І не по одному, буває по двоє чи троє. Каміла підправила нам статистику незвичних новонароджених.


Валерій Щербань, заступник головного лікаря з питань охорони дитинства Вінницької районної лікарні:


— Ми радіємо, коли народжується дитина з великою вагою, не замислюючись, чи є для цього підстави. Серед батьків прийнято вважати, що велика вага — ознака богатирського здоров’я немовляти. На жаль, це не зовсім так. У новонароджених з вагою понад 4,5 кілограма можуть виявлятися порушення обміну речовин, зниження імунітету, схильність до деяких захворювань, зокрема, алергічних, у них виникають ризики розвитку ендокринопатії. Щоразу радимо жінкам на останніх місяцях вагітності контролювати вагу своєї дитини шляхом раціонального харчування. Під час вагітності жінка має набирати протягом тижня 350 грамів. За цим треба так само уважно стежити, як за вагою дитини у перші тижні й місяці після народження.



Вінницька область.

 


На знімку: лікар Анна Нечипорук допомагає породіллі Марині Явдощук заспокоїти маленьку Камілу.

 

Фото автора.