Сейм за три дні ухвалив, а Сенат погодився з новим текстом закону про свободу зборів, мітингів і демонстрацій, запропонованим у рамках законодавчої ініціативи групою депутатів правлячої партії. Після підпису президента закон набуде чинності негайно.

 

Новим правовим регулюванням передбачено, що першість матимуть збори, мітинги і демонстрації, які організовуватимуть «органи публічної влади», церкви та віросповідні товариства, а також «циклічні заходи», тобто такі, які відбувалися щонайменше чотири рази впродовж останнього року або ж відбуваються не менше одного разу на рік у дні державних чи національних свят. На відміну від дотеперішнього регулювання, яким передбачено, що організатор заходу лише інформує про його проведення орган місцевого самоврядування (війта, бургомістра чи президента міста), згідно з новим законом на проведення циклічних заходів необхідно буде отримати дозвіл воєводи (представника уряду в регіоні на кшталт нашого глави обладміністрації). Воєвода також оцінюватиме, чи збори (мітинг, демонстрація) «мають достатньо гідну мету».


Окрім того, закон має зворотну силу, якщо після набуття ним чинності владна структура захоче організувати в якомусь місці свою демонстрацію, тоді зареєстрований раніше для проведення у цьому самому місці масовий захід автоматично буде заборонений або перенесений в інше місце чи на інший час.


Польський омбудсмен вважає цей закон таким, що суперечить чинній конституції. Надзвичайно гострий висновок щодо положень закону дав також Верховний суд РП, назвавши його таким, що «має всі ознаки законодавства про «надзвичайний стан», якого в Польщі до цього часу ніхто не вводив». Бюро аналізу ВС РП констатує, що такий текст закону «означає зроблену свідомо і очевидну для кожного юриста спробу порушення конституційного ладу, зокрема ст. 2 Конституції Республіки Польща, яка гарантує дотримання принципів правової держави. Показово, що висновки стосовно законопроекту, скеровані до парламенту омбудсменом та ВС РП згідно з процедурою ухвалення законодавчих актів, так і не були опубліковані на сайті законодавчого органу.


Із спільною заявою щодо нововведень офіційної Варшави виступили керівник Бюро з питань демократичних інститутів і прав людини при ОБСЄ Міхаель Георг Лінк та комісар Ради Європи з прав людини Ніл Муйжнієкс, які наголосили, що ухвалений закон «значно обмежує свободу зборів», нагадавши, що вона «гарантована конвенціями ООН і Ради Європи, а також ОБСЄ».


У правлячій партії наполягають, що нововведення спрямовані на «забезпечення безпеки». Шеф канцелярії голови Ради міністрів РП назвала їх навіть «розширенням громадянських свобод».


Комітет захисту демократії закликав співвітчизників вийти 13 грудня, в день річниці введення комуністичним режимом у 1981 р. воєнного стану для придушення «Солідарності», на акції протесту проти антидемократичних дій партії влади.


Варшава.