Потужний землетрус магнітудою 6,5 (за даними Сейсмологічної служби США) стався біля північних берегів острова Суматра в Індонезії. Епіцентр підземних поштовхів зафіксовано в морі, неподалік узбережжя, за шість миль від невеликого міста Реулеует, що розташоване за 92 кілометри від центру провінції Ачех.

Поштовхи йшли з глибини 8—10 кілометрів. На момент, коли писалася інформація, відомо, що на постраждалій від землетрусу території загинуло 92 особи, понад 300 людей одержали травми, 73 із них перебувають у тяжкому стані. Землетрус зруйнував півтори сотні житлових будинків, понад сотню магазинів та 14 мечетей. Керуючий індонезійськими збройними силами в провінції Ачех Татанг Сулейман заявив, що більшість загиблих — мешканці округу Підіджая, який найближче до епіцентру, та сусіднього округу Бірьоен, серед них багато дітей.


Землетрус почався близько п’ятої ранку, коли мусульмани готувалися до ранішньої молитви. Проте багато хто, зокрема діти, ще відпочивали, і підземні поштовхи заскочили їх зненацька. Цим пояснюється велика кількість постраждалих серед дітей. Також є підстави вважати, що число жертв, на жаль, може бути значно більшим, адже чимало людей опинилися у пастці під зруйнованими будинками. Очевидці повідомляють у соціальних мережах і про повалені лінії електропередач.


Нині ведуться рятувальні роботи з використанням важкої техніки, аби якнайшвидше дістатися до тих, хто опинився під завалами. На допомогу рятувальникам прийшли військові, сотні місцевих мешканців допомагають звільнити з полону живих чи мертвих. Єдина лікарня, розташована в районі землетрусу, переповнена. Міністерство соціальних питань терміново доставляє ліки, польові кухні та продукти для постраждалих.


Президент Індонезії Джоко Відодо видав розпорядження, згідно з яким до рятувальних дій та ліквідації наслідків стихійного лиха підключаються й інші міністерства та відомства.

 

ДОВІДКОВО

 

Індонезія перебуває на так званому «вогняному кільці». Тут найчастіше в світі відбуваються землетруси через лінії розломів в тихоокеанському басейні та численні вулкани. Унаслідок найбільшого землетрусу, який стався 2004 року в Індійському океані, біля острова Суматра, і супроводжувався хвилями цунамі, в 12 країнах регіону загинуло понад сто тисяч осіб.