НАТО підтверджує прихильність підтримці України і закликає Росію до виконання Мінських домовленостей. Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг по завершенні засідання Комісії Україна—НАТО, що відбулося учора в Брюсселі в рамках зустрічі міністрів закордонних справ альянсу. «Ситуація з безпекою на сході України залишається дуже серйозною. Минулого місяця ми бачили жахливі порушення режиму припинення вогню, і вони тривають», — цитує Столтенберга «Європейська правда». «На Росії лежить значна відповідальність за припинення конфлікту», — наголосив він. 

«Ми, світова спільнота, повинні чинити тиск на Росію з метою примусити її до виконання Мінських угод. У зв’язку з цим санкції повинні бути продовжені», — заявив генсек НАТО.


Участь у роботі комісії взяв міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Під час зустрічі в Брюсселі обговорювали і заплановані українською владою реформи, а також імплементацію програми допомоги НАТО Україні.


Наступного року ЄС та НАТО створять центр протидії гібридним загрозам. Про це заявили керівники ЄС і НАТО за підсумками засідання міністрів закордонних справ у Брюсселі, що відбувалося 6—7 грудня. У прес-релізі, розміщеному на сайті Європейської служби зовнішньої дії, інформується, що під час засідання було розглянуто понад 40 пропозицій в семи основних напрямах співпраці, зокрема, гібридні загрози, операційне співробітництво у сфері берегової охорони, кібербезпека, розробка озброєнь. Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що поглиблення інтенсивності співпраці ЄС і НАТО дасть змогу надавати Україні більшу підтримку. «ЄС і НАТО забезпечують підтримку України — політичну і практичну, ми допомагаємо в здійсненні реформ та модернізації оборонної сфери. Сьогодні ми заявляємо, що будемо тісніше співпрацювати в наданні підтримки, зокрема, в питаннях створення потенціалу, навчання. Ми можемо бути більш ефективними», — цитує генсека НАТО УНІАН.


Держсекретар США Джон Керрі ще до засідання комісії Україна-НАТО анонсував, що союзники підтримають і підтвердять підтримку суверенітету, територіальної цілісності демократичної України.