Вечірнє засідання 6 грудня


Народні депутати розглянули блок питань податкової та митної політики. У цілому прийнято Закон «Про внесення зміни до пункту 41 розділу ХХІ Митного кодексу України щодо постачання на митну територію України матеріалів (тканин) для виготовлення спеціальних засобів індивідуального захисту» (№ 5128) — 248 «за». Ним звільнено від оподаткування ввізним митом матеріали, зокрема пара-арамідну тканину, що використовуються для виробництва захисних куленепробивних шоломів та бронежилетів, що постачаються для потреб правоохоронних органів, Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, інших суб’єктів, що здійснюють боротьбу з тероризмом відповідно до закону.


За словами автора законопроекту, народного депутата України Вадима Денисенка (фракція Блоку Петра Порошенка), ухвалення законопроекту є важливим кроком у підвищенні рівня обороноздатності української держави та матиме позитивний ефект на розвиток промислового виробництва високоякісної оборонної продукції на території України.


За основу прийнято ще два законопроекти на цю тему — «Про внесення змін до статті 282 Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування митом продукції оборонного призначення» (№ 4592-д), яким пропонується у Митному кодексі доповнити перелік видів продукції оборонного призначення засобами радіоелектронної боротьби, радіоподавлення, транкінгового зв’язку, апаратурою прослуховування направленої дії, радіостанціями ультракороткохвильового і короткохвильового діапазону військового призначення, розвідувально-сигнальною апаратурою тощо. Водночас, якщо такі товари завозитимуться з країни, визнаної державою-окупантом чи державою-агресором щодо України, податкові пільги не діятимуть. Другий законопроект — «Про внесення змін до підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість продукції оборонного призначення» (№ 4915-д) — звільняє дану категорію товарів від оподаткування податком на додану вартість. Депутати не ухвалили ці закони одразу в цілому, оскільки лунали застереження, щоб під виглядом «продукції оборонного призначення» не потрапили під звільнення від оподаткування та мита запчастини до телевізорів, мобільних телефонів та іншої імпортної побутової техніки.


Потім парламент перейшов до розгляду бюджетоутворюючих законопроектів, які необхідно прийняти до розгляду закону про Державний бюджет України на 2017 рік у другому читанні.


Ухвалено Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»           (№ 5130), яким внесено зміни до законодавчих актів стосовно оплати праці, пенсійного забезпечення громадян, сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, діяльності фондів соціального страхування, Національної поліції України, соціального захисту військовослужбовців строкової служби, освіти і порядку забезпечення та виплати стипендій, верифікації та моніторингу соціальних виплат, монетизації пільг тощо.


Законопроект було розроблено урядом спільно з Комітетом соціальної політики Верховної Ради України і його вже назвали «пакет щастя». Під час підготовки першого варіанта законопроекту, поданого урядом, депутати висловлювали стурбованість щодо суттєвого урізання соціальних виплат різним категоріям громадян, у т. ч. і особливо уразливим. Міністр соціальної політики Андрій Рева запевнив, що доопрацьований із урахуванням зауважень народних депутатів законопроект не містить жодної додаткової норми, яка передбачала б обмеження соціальних виплат та програм порівняно з рішеннями, які ухвалювались Верховною Радою у 2014-му і 2015 роках. За його словами, саме цей законопроект створює умови для підвищення з 1 січня 2017 року розміру мінімальної заробітної плати вдвічі -до 3 тисяч 200 гривень. По-друге, відв’язує посадові оклади високопосадовців від показника мінімальної заробітної плати. Окрім того, передбачається підвищити виплати найбільш вразливим категоріям потерпілих на виробництві — шахтарям (так звані регресні виплати) з 1 березня 2017 року.


Водночас народні депутати звертали увагу на те, що пенсіонери, інваліди, одинокі мами, діти-сироти — всі, хто сьогодні отримує соціальну допомогу, опиняться за межею бідності. Адже вони наступного року отримуватимуть виплати у розмірі 1762 гривні. А зі збільшенням мінімальної зарплати до 3200 відбудеться принизлива та цинічна «зрівнялівка» — двірник, прибиральниця, санітарка чи секретарка отримуватимуть майже таку саму зарплату, як висококваліфіковані працівники — лікар, вчитель чи інший фахівець із вищою освітою. Лунали також застереження щодо того, що уряд з наступного року хоче сам розраховувати новопризначені пенсії.


За основу також прийнято проекти законів «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (№ 5131), яким унормовуються питання, що врегульовують відносини між державним та місцевими бюджетами у частині використання освітньої і медичної субвенцій, і «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» (№ 5132).


Головуючий оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «Балтійсько-Чорноморська ініціатива «Міжмор’я», головою якого обрано народного депутата України Оксану Білозір.
Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що він отримав рішення Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України стосовно зняття недоторканності з народного депутата України Вадима Новинського і запевнив, що винесе це питання на розгляд парламенту у четвер, 8 грудня, першим питанням.