Уряд продовжуватиме політику зміцнення позицій місцевого самоврядування і децентралізації влади. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час вчорашнього засіданні Кабінету Міністрів.
«Політика щодо зміцнення позицій місцевого самоврядування і децентралізації влади урядом і мною особисто впроваджуватиметься й надалі», — запевнив глава уряду.


Прем’єр назвав реформу місцевого самоврядування однією з ключових у державі. За його оцінкою, реформа децентралізації влади на сьогодні вже довела свою результативність. Про це свідчать такі факти: за 11 місяців цього року порівняно з 2015-м місцеві бюджети збільшилися на 44 млрд. грн. Бюджети об’єднаних територіальних громад зросли у 3—7 разів. «Отже, у селах, селищах, містах з’являються можливості для будівництва нових інфраструктурних об’єктів, здійснення інвестицій в енергоефективність, освіту, медицину, публічне середовище, культуру», — зазначив В. Гройсман.


Водночас Прем’єр-міністр наголосив, що паралельно із передачею повноважень та фінансів на місця має зростати і відповідальність місцевої влади та ефективність використання отриманих ресурсів. «Нині треба більше відповідальності на місцях, щоб підзвітність і підконтрольність місцевої влади були безпосередньо перед громадянами, які живуть на території, і, відповідно, перед державою, — зауважив він. — Кожна гривня, яка передається на місця, має не лежати на депозитних рахунках, а слугувати людям — від дитини до людини похилого віку».


Глава уряду також висловився за те, що призначення на кожну посаду в державній службі має відбуватися за конкурсним відбором, а не кулуарно.


Під час засідання Кабміну уряд презентував і передав до парламенту законопроект про створення Фонду енергоефективності, пообіцяв збільшити наступного року фінансування програми «теплих кредитів», доручив кожному міністерству розробити плани антикорупційних заходів, спростив порядок запровадження системи надання послуг у прозорих офісах, схвалив законопроект про зміни до Кодексу законів про працю України та деяких законодавчих актів, який врегульовує питання недопущення дискримінації при прийомі та звільненні з роботи відповідно до директив ЄС, ухвалив рішення про перерозподіл коштів для придбання квартир учасникам АТО.