На складах Кирнасівського цукрозаводу на Вінниччині виявили цукру без підтверджуючих документів на 15 мільйонів гривень. Спецоперацію з обшуку підприємства провели співробітники Головного слідчого управління Генпрокуратури України і СБУ. За повідомленням на сайті Генпрокуратури, цукор загальною вагою 1,3 тисячі тонн, викрадено чотири роки тому зі сховищ Аграрного фонду. Зазначається, що спецоперація проведена у рамках кримінального правопорушення, передбаченого статтею Кримінального кодексу "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах".

 

-- На цукор-пісок відсутня документація, а також зафіксовано сліди його перепакування та вивезення для приховування походження, -- йдеться у повідомленні. -- Сума завданих державі збитків внаслідок привласнення майна становить приблизно 15 мільйонів гривень. Проводиться комплекс невідкладних слідчих розшукових дій для встановлення всіх обставин кримінального правопорушення і осіб, причетних до розкрадання.

 

Історія із встановленням власника цукру на Кирнасівському цукрозаводі триває уже багато років. Солодкі кристали неодноразово намагалися вивезти окремі структури, однак на заваді їм ставали колишні робітники підприємства. З ними не розрахувалися за роботу, тому на зборах прийняли рішення оголосити власником продукції профспілку підприємства з дотриманням передбачених вимог чинного законодавства. Однак поки триває розслідування кримінальної справи, забрати продукцію не дозволяє закон. Право на власність цукру заявила також одна з компаній та Аграрний фонд.

 

-- Люди не дадуть вивезти цукор, якщо буде така спроба, -- повідомила "Голосу України" одна з організаторів акції із захисту підприємства Ганна Супрун. -- Спочатку нехай повернуть нашим заводчанам борги із зарплати. Що ж виходить -- робітників знов залишать ні з чим?.. Вони дбають про державу, а про людей хто подбає?

 

Поки на підприємстві тривав обшук, біля прохідної вже зібралися десятки людей. За словами співрозмовниці, всі вони рішуче налаштовані не віддавати продукцію, вироблену у свій час власними руками, за яку не заплатили грошей.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України