Саме під цим девізом проходить на НВО «Павлоградський хімічний завод» утилізація протипіхотних мін

На НВО «Павлоградський хімічний завод» (Дніпропетровська область) утилізували мільйонну протипіхотну міну. Ювілейну одиницю варварської зброї врочисто поклали на транспортер технічний директор підприємства Євген Устименко, а також керівник відділу належного управління й верховенства права делегації ЄС в Україні Мартін Клауке та директор Офісу зв’язку НАТО в Україні Олександр Вінніков. Процедура знищення мільйонної протипіхотної міни, втім, була символічною, але цей маленький театр був виправданий реальним масштабом виконаних тут робіт із утилізації протипіхотних мін, число яких, справді, сягнуло одного мільйона.

Павлоградський хімічний завод володіє колосальним досвідом утилізації вітчизняних боєприпасів і ракет (деякі їх види він і виробляв свого часу).


Саме досвід цивілізованого, з врахуванням усіх сучасних суспільно-екологічних вимог, «прощання зі зброєю» і дав змогу цьому підприємству виграти тендер на утилізацію мін ПФМ. Виграти завдяки унікальній, розробленій в НДІ заводу технології. «До цього методу утилізації протипіхотних мін такого типу взагалі не існувало, — розповідає генеральний директор НВО «ПХЗ» Леонід Шиман. — Конструктор цього виду зброї, що її масового виробляли у СРСР у роки холодної війни, забрав усі свої таємниці в інший світ. Але, схоже, він і сам не знав, як розбирається його винахід, бо запропонував, на випадок чого, закатувати міни в бетон років на 50—70 і чекати, поки вони вибухнуть чи розкладуться в цій могилі...»


У НДІ заводу запропонували інший шлях знищення протипіхотних мін (донором робіт, розпочатих в 2009 році, виступила Норвегія). Як розповів гостям автор розробки Євген Устименко, викиди від процесу ліквідації мін утилізовано на 99,97%, і постійний моніторинг атмосфери території підприємства та найближчих населених пунктів доводить відсутність у ній будь-яких шкідливих речовин, які можна було б пов’язати із цією зброєю. У процесі утилізації вона, до речі, не тільки вилітає в трубу у вигляді незначних нешкідливих викидів, а й випадає в осад у вигляді металобрухту. Гостям, які побачили небезпечну зброю на демонстраційному стенді, запропонували також заглянути до сміттєвих контейнерів, і вони, схоже, були вражені різницею мін на вході та виході.


За словами Леоніда Шимана, вартість утилізації однієї міни становить два євро. 90% робіт оплачують донори — США, ЄС і низка європейських країн — які, як запевнили представники ЄС і НАТО, й надалі мають намір співробітничати з Україною в рамках програми «Партнерство заради миру». Як відомо, вона спрямована на ліквідацію деяких видів озброєнь, зокрема, касетних боєприпасів із протипіхотними мінами, і почала реалізовуватися Україною з 2005 року, після підписання нашою країною Оттавської конвенції. «Мільйон знищених мін — це мільйон потенційно врятованих життів», — сказав на павлоградській зустрічі за круглим столом Фредерік Пежо, керівник сектору трастових фондів, офіс НСПА НАТО.


Те, що Україна чинить правильно, позбуваючись протипіхотних мін, переконаний і представник Міноборони Олександр Ємельяненко. Його аргументи — цей вид зброї визнано у світі варварським, забороненим до застосування, і Україна, що вважає себе цивілізованою країною, і далі продовжуватиме знищувати протипіхотні міни.  Другий аргумент: в Україні достатньо сучасної й ефективної зброї, щоб покладати надії на боєприпаси холодної війни.


На Павлоградському хімічному заводі мають ліквідувати ще 3,3 мільйона мін. «У 2018 році зможемо утилізувати другий мільйон, якщо на те буде Божа воля та наші можливості», — сказав гостям Леонід Шиман, даруючи кожному по метелику. Саме метеликів за формою нагадують протипіхотні міни, що йдуть у небуття.



Дніпропетровська область.

 

ДОВІДКА

 

У грудні 1997 року на конференції в Оттаві представниками 122 країн було підписано Договір про заборону застосування, накопичення запасів, виробництва та передачі протипіхотних мін і їхнє знищення. Україна ратифікувала цей договір 27 грудня 2005 року й запровадила його в дію з 1 червня 2006 року.


Договір передбачає цілковиту відмову від застосування протипіхотних мін, припинення їх виробництва та накопичення, знищення запасів у чотирирічний термін (за винятком мінімальної кількості, необхідної для розробки методів виявлення та діставання або знищення) і розмінування мінних полів у десятирічний термін. Під дію договору не підпадають протитанкові міни з елементом невиймання (незважаючи на думку частини країн-учасників про те, що їх треба розглядати і як протипіхотний боєзапас) і керовані осколкові протипіхотні міни спрямованого ураження (типу «Клеймор»).

 

Лінія з утилізації мін: тут вони перетворюються на невинний металобрухт.

 

Леонід Шиман подарував гостям по метелику.


Фото автора.