Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) за рік повернуло до державного бюджету понад 100 мільйонів гривень. Про це заявив учора голова відомства Артем Ситник під час спільного брифінгу з керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назаром Холодницьким. Водночас він зауважив, що нині у провадженні в детективів перебуває 256 кримінальних проваджень. Сукупний збиток від цих злочинів перевищив 82 мільярди гривень. У розслідуваннях детективів фігурують 15 високопосадовців, 39 суддів, 25 прокурорів, 62 топ-менеджери державних підприємств.


Щоправда, в роботі антикорупційних відомств не все гладко. НАБУ та САП відчувають опір. «Наша робота викликає дедалі більший опір, в тому числі і з боку інших органів. Із самого початку я казав про те, що буде велика кількість кримінальних проваджень... Від себе хочу запевнити, і думаю, що антикорупційний прокурор підтвердить мої слова, нас це в жодному разі не зупинить, і хоч би як кому хотілося, щоб ми зупинилися, наші темпи роботи збільшуватимуться», — зазначив А. Ситник.

 

 

«На жаль, судова реформа завадила нам у цьому році довести розпочаті справи до кінця, адже подекуди немає достатньої кількості суддів відповідної кваліфікації, щоб розглядати провадження, які розслідували детективи НАБУ. Також є і свідоме зволікання з розглядом справ по суті. Утім, їх розгляд, а відтак і винесення вироку часто затягується. Тому нині доцільно запровадити спеціальні антикорупційні суди», — продовжив А. Ситник.


Також він повідомив і про інші проблеми, з якими зіштовхнулося відомство. «Сьогодні мені принесли матеріали на порушення ще низки кримінальних проваджень за матеріалами перевірки електронних декларацій. Ці провадження стосуються судової гілки влади, а також представників парламенту. Це все було зроблено за результатами роботи нашої аналітичної служби, за результатами аналізу декларацій цих високопосадовців із використанням доступу до реєстрів і баз даних державних органів, зокрема Фіскальної служби, Міністерства юстиції. І, на жаль, чомусь ми поки що не знайшли порозуміння з НАЗК. Хотів би звернутися публічно до наших колег із Нацагентства, щоб усе-таки відкрили нам повний доступ до декларацій, як того вимагає закон, це значно пришвидшить нашу роботу», — підкреслив він.


Керівники НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури також повідомили на брифінгу, що конфлікту між їхніми відомствами немає. «Мрія багатьох наших колег — війна між нашими органами. Як усе насправді відбувається: детектив бачить склад злочину, прокурор має іншу думку — це робоча ситуація. Детектив звертається до прокурора... У нас бувають дуже гарячі дискусії», — зазначив А. Ситник.


«І справді, без дискусій ніяк, тому що саме прокурор показує в суді докази, які зібрав детектив. Ми не можемо дозволити без доказів іти в суд. Ми просто вимагаємо від себе і від НАБУ зібрання достатньої доказової бази, от і все», — додав Н. Холодницький.

 

На знімку: Артем Ситник, Назар Холодницький під час брифінгу.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

А ТИМ ЧАСОМ

«Жодні статистичні дослідження, жодні опитування бізнесу не доводять, що Україна є найбільш корумпованою», — заявив в ефірі «5 каналу» виконавчий директор Transparency Іnternatіonal Україна Ярослав Юрчишин. «Якщо брати нещодавно проведений «європейський барометр корупції», залученість до корупційних дій (тобто люди самі визнали, що в них вимагали хабара) — 38%. У 2013 році це визнавали 54%».


Нещодавно міжнародна авторитетна антикорупційна організація Transparency Іnternatіonal визначила 14 розвинутих країн, які мають найвищий рівень корумпованості. Хоча не існує «абсолютного рівня корупції», йшлося у передмові до рейтингу, проте спеціалісти можуть зробити певні висновки, спираючись на дані досліджень. У «корупційному списку» є, зокрема, дев’ять країн—членів ЄС і навіть держави, що входять до складу «Великої сімки».