До Хортицького райсуду Запоріжжя надійшла позовна заява про захист честі, гідності та ділової репутації. Позивач, голова тутешньої облдержадміністрації Костянтин Бриль, вимагає спростування поширеної на сторінці відповідача, Ірини Лех, інформації стосовно нього. Зокрема, йдеться про колаж у мережі Facebook (15 листопада) в рамках всеукраїнської акції «Поясни — або йди геть!». На ній мапа Криму, якісь вишукані будинки та автомобілі. Ну, і зрозуміло, гроші пачками...

 

К. Бриль із такою постановкою питання не згоден. «У мене або в членів моєї сім’ї відсутня більша частина з наведеного в повідомленні відповідача майна, а саме: квартира в Києві площею 222 кв. м, елітна нерухомість у Криму вартістю понад 3 млн. доларів США, мисливські угіддя з будинками, стайнями та озерами. Фактично відповідає дійсності тільки твердження про наявність у власності моїй і моєї родини будинків площею 282 та 629 кв. м», — ідеться у його позовній заяві.


Голова ОДА через суд вимагає у відомої в місті активістки лише спростування на своїй сторінці у Facebook згаданої інформації та сплати судового збору.


Тут варто звернути увагу на кілька моментів. По-перше, зрозуміло, що не Ірина Лех є першоджерелом недостовірної, на думку К. Бриля, інформації. Адже задовго до 15 листопада одна з міських газет опублікувала цілий путівник маєтками тоді ще щойно призначеного голови ОДА. З копіями документів, картами та численними фотографіями. За заведеною у нас традицією, ніхто не став ні з ким сперечатися, а всі згодом заспокоїлися. Оливи до вогню підлило е-декларування. Коли збігли всі терміни, ніхто не знайшов декларації голови Запорізької ОДА. 2 листопада ситуацію прояснив прес-секретар К. Бриля Леван Шишинашвілі. Він, зокрема, заявив, що Костянтин Бриль своєчасно подав декларацію, і процитував свого шефа: «Але для офіцерів спецслужби вищого керівного складу існує особливий порядок подання декларації. Тому питання оприлюднення мого матеріального становища залишається виключно в компетенції керівництва СБУ». В Запоріжжі заяву було сприйнято як спробу якось приховати небажання голови облдержадміністрації розкрити свої статки, як те належить. З цього приводу прокотилася широка хвиля публікацій. Утім, «крайньою» виявилася Ірина Лех. Згадану активістку, окрім всього, прибрали, здається, і зі всіх громадських організацій при ОДА. Тут варто нагадати, що саме Ірина Лех була серед тих двох жінок, які підняли місто на «диби» 13 квітня 2014 року. Саме тоді на її заклик щонайменше дві тисячі мітингувальників заблокували двісті до цього часу «невідомих» молодих людей з «колорадськими» стрічками, які зібралися на Алеї слави. Тобто, в безпосередній близькості від міськради та приміщення УБОЗ. Іншими словами, сценарій Маріуполя та інших міст Донбасу в Запоріжжі тоді реалізувати не вдалося.


І ось на Ірину Лех чекає суд...


Запоріжжя.