На складах Кирнасівського цукрозаводу на Вінниччині виявили цукру без підтверджуючих документів на 15 мільйонів гривень. Спецоперацію з обшуку підприємства провели співробітники Головного слідчого управління Генпрокуратури України і СБУ. За повідомленням на сайті Генпрокуратури, цукор загальною вагою 1,3 тисячі тонн викрадено чотири роки тому зі сховищ аграрного фонду. Зазначається, що спецоперацію проведено у рамках кримінального провадження за статтею Кримінального кодексу «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах».


«На цукор-пісок відсутня документація, а також зафіксовано сліди його перепакування та вивезення для приховування походження, — йдеться у повідомленні. — Сума завданих державі збитків внаслідок привласнення майна становить майже 15 мільйонів гривень. Проводиться комплекс невідкладних слідчих розшукових дій для встановлення всіх обставин кримінального правопорушення і осіб, причетних до розкрадання».


Історія зі встановленням власника цукру на Кирнасівському цукрозаводі тягнеться уже багато років. Солодкі кристали неодноразово намагалися вивезти окремі структури, однак на заваді їм ставали колишні робітники підприємства. З ними не розрахувалися за роботу, тому на зборах ухвалили рішення оголосити власником продукції профспілку підприємства з дотриманням передбачених вимог чинного законодавства. Однак доки триває розслідування кримінальної справи, забрати продукцію не дозволяє закон. Про право на власність цукру заявили також одна з компаній та аграрний фонд.


— Люди не дадуть вивезти цукор, якщо буде така спроба, — повідомила «Голосу України» одна з організаторів акції із захисту підприємства Ганна Супрун. — Спочатку нехай повернуть нашим заводчанам борги із зарплати. Бо робітників знову залишать ні з чим. Вони дбають про державу, а про людей хто подбає?


Доки на підприємстві тривав обшук, біля прохідної зібралися десятки людей. За словами співрозмовниці, всі вони рішуче налаштовані не віддавати продукцію, вироблену свого часу власними руками, за яку не заплатили грошей.

Вінницька область.