З банкою чорної рідини в руках понад п'ятдесят жителів села Лука Мелешківська під Вінницею перекрили автомобільну дорогу. Вимагали від власника плодоовочевого заводу пояснити, що за рідина витікає із підприємства у річку. Якщо викиди не припинять, обіцяють утримувати блокаду шляхопроводу доти, доки не з'явиться обласне керівництво.

 

На знімку:

 

Володимир Дячук демонструє,
якого кольору вода у річці Чапля,
неспроста селяни назвали її чорним морем

 

Завод розташований на пагорбі, внизу протікає річка Чапля, що впадає у Південний Буг. У день пікету з труби, що виходить з підприємства, витікала чорна, як мазут, рідина, а на обох берегах стояв сморід. Очевидцем ситуації був кореспондент "Голосу України". Місцеві мешканці припускають, що неприємний запах і забруднена вода -- це результат відходів виробництва плодоовочевого заводу.

 

Хоч протигаз надягай

 

-- Чорне море -- так тепер у нас називають річку, -- каже місцевий житель Володимир Дячук, який набирає у трилітрову банку рідину, що схожа на мазут. -- Ну що це таке чорне може бути? Якби ж тільки колір! Через сморід, що час від часу зависає у повітрі, у теплу пору ні вікно відчинити, ні дитину на прогулянку вивести.

 

Пропонує торкнутися рукою банки. Відчувається тепло. Опускає градусник. Позначка зупиняється на цифрі 15.

 

-- Колись у цій річці люди купалися, тут водилися раки, черепашки, -- розповідає депутат місцевої сільради Віталій Кириченко. -- Відпочивати на її березі приїжджали городяни з Вінниці. Відколи на заводі став хазяйнувати нинішній власник, Чаплю занехаяли настільки, що вже ніхто не купається, тільки риба час від часу здихає.

 

Місцеві за власні кошти зробили аналізи води у криницях, що розташовані вздовж течії річки по обидва береги. Вже отримали результати.

 

-- Ось подивіться, яку воду ми п'ємо, -- каже Євген Літваков і показує результати аналізів. -- У криницях у рази перевищено всі допустимі норми забруднюючих речовин.

 

Люди, які не могли стримати емоцій, вирушили на трасу, що проходить поруч із заводом, і перекрили її. Рух транспорту тут інтенсивний, тому дуже скоро утворився затор.

 

Або очисні ремонтувати, або завод зупиняти

 

Згодом до протестувальників під'їхав голова села Володимир Сич. Люди вимагали, щоб він викликав власника заводу. Ним є Валерій Прилуцький. У відповідь на дзвінок голови пан Прилуцький відповів, що перебуває на лікуванні, причому далеко за межами області.

 

Протестувальники гуртом пішли до прохідної підприємства. До них вийшов виконавчий директор Віктор Ротов. Показав документ екологічної інспекції -- дозвіл на водокористування і скидання води. Люди вимагали, щоб він спустився на берег річки і вочевидь побачив, що витікає із заводської труби. Той відмовився. Пояснив, що це не його ділянка відповідальності. Намагався переконати, що воду з річки беруть тільки для охолодження технологічних процесів.

 

-- Можливо, це стікає сіль, якою посипають дороги, -- зауважив представник заводу, чим викликав сміх у присутніх.

 

Поки тривала розмова, на місце події прибув начальник Вінницького райвідділу поліції Віталій Стахов. Пояснив, що за фактом забруднення річки і повітря порушено кримінальне провадження. Про результати розслідування поліція повідомить громаду.

 

-- Протистояння громади і підприємця триває уже багато років, -- каже сільський голова Володимир Сич. -- Прийняти рішення про закриття заводу депутати не мають права. Неодноразово запрошували підприємця на сесію. Він обіцяв виправити ситуацію, але, як бачите... Який вихід із ситуації? Або очисні робити, або завод закривати, третього тут не дано.

 

КОМЕНТАР

 

Начальник Вінницької обласної екологічної інспекції Юрій Дубовий:

 

-- Ми неодноразово пред'являли штрафні санкції за порушення екологічного законодавства керівнику плодоовочевого заводу у селі Лука Мелешківська. Але, як бачимо, ці заходи впливу не дають реального результату. Тому постає питання застосування більш ефективних заходів. Це може бути зупинка роботи підприємства у питанні скидання стоків у річку (повністю зупинити завод інспекція не має права). Під час попередніх перевірок установлено, що очисні споруди, особливо у пік виробничого сезону, працюють неефективно.

 

Ще раз перевіримо якість води у річці. Якщо факти забруднення підтвердяться, будемо звертатися до суду з позовом про заборону діяльності заводу.

 

Віктор СКРИПНИК.

Фото автора.

 

Вінницька область.

 

Голос України