З нагоди Дня місцевого самоврядування та відповідно до розпорядження Голови Верховної Ради Андрія Парубія у профільних комітетах відбулися обговорення галузевих стратегій розвитку у процесі децентралізації. Так, у Комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров’я було представлено Стратегію розвитку охорони здоров’я, підготовлену Асоціацією міст України.

 

Запропонований документ — це бачення органів місцевого самоврядування реформи охорони здоров’я, зауважив перший заступник виконавчого директора Асоціації міст України Олександр Слобожан. За його словами, органам місцевого самоврядування дуже важливо, щоб їх думка була врахована під час секторального реформування.


Це лише робочий документ, але навіть на цій стадії більшість його позицій збігається із точкою зору комітету на реформу системи охорони здоров’я. «Комітетом уже напрацьовано низку законопроектів, які враховують пропозиції органів місцевого самоврядування. І для них дуже важливо, щоб їх почули тут», — зауважив О. Слобожан.


А за словами аналітика АМУ з питань охорони здоров’я Вікторії Сидоренко, місцеві громади насамперед турбує первинна ланка охорони здоров’я.


«Ми знаємо, що органи місцевого самоврядування фінансуватимуть усі комунальні послуги та енергоносії. Тому громада, як господарник, має вирішити, які для неї важливі напрями і яка медична допомога має надаватися на первинному рівні», — зауважила вона. У цьому контексті також важливо встановити методику розрахунку вартості медичних послуг. Бажано, єдину для всієї країни, додала експерт.


Крім того, в асоціації наголошують, що первинний рівень не повинен залишитися зовсім без діагностики. Без необхідних діагностичних інструментів, аналізів сімейний лікар навряд чи зможе надати допомогу повноцінно, вважають в АМУ.


Водночас пропонується залишити перспективу, щоб громада, можливо, за графіком, мала доступ до профільних фахівців саме на місцевому рівні. Для цього на місцях навіть згодні створювати відповідні умови.


Ще одна пропозиція — поєднати медичну послугу із соціальною, створивши медико-соціальні центри. Адже в селах, де кількість людей похилого віку досить істотна, великою проблемою для влади залишається догляд за старенькими, який потребує медичної складової.


«Головне, щоб у рамках реформи ми не втратили можливість надавати людям необхідну допомогу саме на рівні громади. Щоб ця допомога залишилася для них доступною та якісною», — сказала В. Сидоренко.


У свою чергу голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець зауважила, що розроблені АМУ напрацювання буде взято до відома і вони допоможуть реалізувати медичну реформу.