Нову партію використаних батарейок принесли з дому учні 11-го класу П’ятихатської ЗШ № 1 І—ІІІ ступенів у кабінет математики. Саме тут, у 310-й класній кімнаті, з початку нового навчального року стоять дві пластикові ємності з-під води, які вже два місяці учні школи наповнюють батарейками (на знімку).

 


Як з’ясувалося, ця ідея належить вчителю математики Лілії Іваховій. Кілька років тому жінка вперше побачила схожу ємність у звичайному магазині рідного їй Верхньодніпровська, куди вона регулярно приїздить у гості до родичів і щоразу привозить використані зарядні пристрої.


«А чому б не зробити це в школі?» — виникло запитання у Лілії Ярославівни. Вона звернулася з цією пропозицією до директора закладу, від нього отримала підтримку, а вже на заклик педагога відгукнулися учні всіх класів.


Питання, де і як утилізувати використані батарейки, виникло одразу. Через Всесвітню мережу було знайдено відповідну організацію в обласному центрі, виготовлено спеціальні наліпки на тару. Спочатку одну ємність поставили в класі, другу — на першому поверсі школи.


Реакція на нововведення була різна. Учні запитували, скільки коштуватиме здана використана батарейка. Вчителька пояснювала, що платити треба людям, котрі займаються утилізацією, проте вони роблять це безплатно.

Дехто з колег цікавився в пані Лілії, для чого їй це треба. Для неї це запитання риторичне, адже зрозуміло, що викинута в сміття батарейка забруднює довкілля.


— Вважаю, що дітей слід привчати до цивілізованого поводження з відходами, — переконана п’ятихатська вчителька. — Приємно, що діти відгукнулися на цю ідею.


Оскільки всередині батарейки — кислота, то, викинувши її на смітник, мимоволі забруднюємо ґрунт і воду. Адже доведено, що батарейка може забруднити 20 квадратних метрів ґрунту, або 400 літрів ґрунтових вод. Тому учні цієї школи можуть уже сьогодні полічити, скільки квадратних кілометрів ґрунту і води завдяки збору використаних зарядних пристроїв вони змогли зберегти чистими.


Хочеться вірити, що це — тільки перший їхній крок на шляху до цивілізованого ставлення до відходів. Адже в Європі вже давно сміття розділяють і окремо знищують. А приклад з учнями П’ятихатської ЗШ № 1 І—ІІІ ступенів — яскравий приклад руху до сучасної цивілізації.


Дніпропетровська область.


Фото автора.