Виставка мультимедійного проекту "Переможці" розгорнула свої експозиції у Кропивницькому. Проект розповідає про українських бійців та волонтерів, які втратили на війні кінцівки, але не втратили сили духу.

 

 

До картинної галереї Петра Оссовського (відділу Кіровоградського обласного художнього музею) на презентацію проекту приїхали герої-воїни АТО, які, попри втрату кінцівок, продовжують повноцінно жити й надихають навколишній світ своєю силою та енергією, -- Віктор Кардаш, В'ячеслав Буйновський та кропивничанин Вадим Довгорук. Завітала і куратор проекту Соломія Вітвіцька, яка зізналася, що сама родом із Кіровоградщини, із села Надлак Новоархангельського району.

 

Відкриття виставки викликало неабиякий ажіотаж серед кропивничан. Серед тих, хто побажав прийти на презентацію, волонтери, журналісти, представники міської та обласної влади, а також два народні депутати -- Дмитро Лінько і Костянтин Яриніч.

 

"Ми прагнемо змінити громадську думку та ставлення до людей з інвалідністю. Ми прагнемо розвивати сучасне протезування в Україні, а також дуже мріємо, що українські міста будуть доступними і безбар'єрними", -- розповіла на початку презентації Соломія Вітвіцька.

 

Куратор проекту зазначила, що виставка побувала в 10 містах України і світу, а команда вже готує оновлений проект. "Ми хочемо більше звернути увагу на спортивне протезування, яке не фінансується державою, спортивну реабілітацію, психологічну реабілітацію, і, я сподіваюсь, що дедалі більше однодумців та партнерів долучатимуться до нашого проекту", -- поділилась планами волонтер та телеведуча.

 

Один із героїв проекту Віктор Кардаш, втративши ногу в АТО і ставши на протез, виявив бажання стати медиком-протезистом. Під час презентації народний депутат Костянтин Яриніч приємно здивував воїна, вручивши йому сертифікат на навчання в Канаді, де той зможе отримати безцінні знання в обраній галузі.

 

Керівник центру надання допомоги учасникам АТО Кіровоградської ОДА Сергій Шагін вручив сертифікат на спортивне протезування руки Олегу Лук'янченку. А депутат міської ради Кропивницького Олександр Цертій передав проекту "Переможці" кошти, зібрані ним і колегами. Секретар міської ради Андрій Табалов пообіцяв своє сприяння здійсненню мрії кропивницького "кіборга", героя проекту "Переможці" Вадима Довгорука стати військовим психологом.

 

У відкритті виставки також взяв участь канадський фахівець з протезування Чед Нільсен. Вже два роки він відвідує Україну, і завдяки цій людині багато бійців АТО, які втратили на війні кінцівки, отримали сучасні біопротези.

 

"Я думаю, що жаліти нас не треба. Лише підтримувати морально, а інше все докладеться", -- висловив під час презентації свої переконання Віктор Кардаш. А Вадим Довгорук ще й жартував: "Чому в нас паралімпійська збірна найсильніша? Бо в нас немає ні пандусів, ні низьких бордюрів..."

 

Дмитро ВАСИЛЬЄВ.

Фото автора.

 

Кропивницький.

 

Голос України