«Економічна політика і децентралізація — взаємозв’язки та взаємозалежності на прикладі Кіровоградської області». Круглий стіл під такою назвою відбувся в Комітеті з питань економічної політики за підтримки швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. Ініціатором заходу виступив народний депутат з Кіровоградщини Станіслав Березкін. Це чи не перший предметний захід, на якому народні депутати, провідні українські експерти, представники міністерств та відомств, органів місцевого самоврядування, громадських організацій обговорили роль економічної політики у розвитку територій та підвищенні рівня добробуту населення.

 

Як зауважив С. Березкін, дискусія покликана з’ясувати, що потрібно зробити, щоб громади жили краще, а економічні закони позитивно впливали на розвиток регіону. «Ми хочемо почути безпосередньо від представників місцевих громад, які складності у них виникають і що має зробити парламент, щоб законодавство працювало», — зауважив він.


Водночас його колега по комітету Богдан Матківський наголосив, що успішною громада стає тоді, коли забезпечена достатніми ресурсами, насамперед фінансами. Власне, завдяки бюджетним та податковим змінам за 10 місяців 2016 року надходження власних ресурсів до загального фонду всіх місцевих бюджетів зросли в 1,5 разу, або на 38,6 мільярда гривень, порівняно з аналогічним періодом минулого року і становили 117,3 мільярда гривень.


А за словами Олександра Корінного, голови Асоціації об’єднаних територіальних громад, Новоукраїнського міського голови (ОТГ), нині народжується нове місцеве самоврядування, яке вже не буде, як колись, управлятися в ручному режимі. «Нині місцеве самоврядування готове брати на себе відповідальність та ефективно використовувати наявний ресурс, розвивати свої території. Тому наше спільне завдання зробити так, щоб успішних практик таких утворень було якомога більше», — наголосив він.


Нині на Кіровоградщині створено три об’єднані територіальні громади. Це не надто великий показник. «Але настане час, коли українці житимуть лише в громадах. Що швидше це станеться, то краще. Бо громади — це горизонтальні зв’язки, конкуренція. Влада, бізнес, громада мають працювати на одному полі і в одній команді», — переконаний О. Корінний.


Щоб об’єднавчі процеси рухалися швидше, ОТГ повинні мати базу — бюджет. «Але не можна змінювати базу щороку. Ми запрошуємо керівників громад розвивати свої території і постійно змінюємо для них правила гри», — зауважив Новоукраїнський міський голова.


Крім фінансових проблем представники муніципалітетів називали й інші, через які фактично заблоковано процес об’єднання територіальних громад. Розв’язати їх могли б законопроекти № 4772, № 4773 та № 4676. Щоправда, останній законопроект щодо зміни меж районів у процесі добровільного об’єднання територіальних громад, парламент відхилив. «Через відсутність такого закону ЦВК відмовляє громадам у призначенні виборів, посилаючись на єдину причину — вони розташовані в різних районах», — зауважила народний депутат Вікторія Пташник. Проте, за словами обраниці, вже зібрано підписи і зареєстровано цей проект за новим номером — 5520. І голоси для його ухвалення, переконана вона, в парламенті з’являться. Адже після провалу законопроекту депутатам почали телефонувати виборці і висловлювати своє занепокоєння ситуацію.


Що стосується інших двох проектів, які передбачають добровільне приєднання громад до вже створених ОТГ, то їх пропонуватимуть розглянути вже найближчого сесійного тижня.


Насамкінець під час круглого столу найкращим представникам місцевого самоврядування Кіровоградщини було вручено Грамоти Верховної Ради. Відзнаку, зокрема, вручили Помічнянському міському голові Добровеличківського району Миколі Антошику, Компаніївському селищному голові Компаніївського району Олександру Маслюкову та голові Компаніївської районної ради Вадиму Спіктаренко.

 

ДОВІДКОВО

За 10 місяців поточного року надходження власних доходів місцевих бюджетів Кіровоградської області зросли у 1,5 разу (на 0,9 мільярда гривень). Водночас за цей самий час надходження доходів загального фонду місцевих бюджетів ОТГ області (з урахуванням трансфертів із державного бюджету) становило 86 мільйонів гривень, що більше, ніж у шість разів порівняно з надходженнями аналогічного періоду 2015 року.

 

ДОСЛІВНО

 

Олександр КОРІННИЙ, голова Асоціації об’єднаних територіальних громад, Новоукраїнський міський голова (ОТГ):

«Розумію, нарікань на бюджет завжди буде багато. Але давайте хоча б на два-три роки залишимо нинішню базу. Щоб громади могли навчитися працювати в цих умовах. Ми ще не встигли звикнути до одних правил, а їх уже намагаються змінити».

 

Ірина Малик, голова ГО «Спільна дія», Станіслав Березкін, член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики та Богдан Матківський, секретар Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.