Село з Миколаївщини  хоче вступити в об’єднану громаду на Херсонщині


Такого ще не було: ціле село з Миколаївської області попросилося до об’єднаної територіальної громади... на Херсонщині! Мешканці села Новокиївка, що в Снігурівському районі Миколаївщини, надіслали до ОТГ із центром у селі Музиківка Білозерського району Херсонщини цілу представницьку делегацію, щоб прозондувати ґрунт на предмет вступу «в гарну компанію» ще із п’яти сіл із населенням у чотири тисячі осіб. Ознайомившись із тим, чим живе об’єднання, гості від імені односельців підтвердили бажання стати його членами. Хоча це непросто — є чимало бюрократичних перепон.


— Об’єднана громада загалом не проти, щоб до неї долучилася Новокиївка. Там чималий клин сільськогосподарських земель, раціональне використання яких дасть непоганий дохід, робочі місця та платежі до бюджету. Але ми — у двох різних областях, і для входу села з Миколаївщини в ОТГ на Херсонщині необхідна згода влади обох регіонів. Ми вже ведемо консультації з цього приводу на рівні Херсонської облдержадміністрації, і треба підключати ще й Миколаївську ОДА. Можливо, село потрібно буде включати в межі Херсонської області — це з’ясують юристи, — каже сільський голова Музиківки Олександр Лейбзон.


Географічні особливості розташування села Новокиївка такі, що його жителям до Херсона діставатися ближче і зручніше, ніж до Миколаєва, і дорога все одно йде саме через територію ОТГ із центром у Музиківці.


Але зручності в цьому разі не головне. Об’єднана територіальна громада, до якої хочуть долучитися новокиївчани, має надзвичайно великий потенціал для розвитку.


Якщо в інших об’єднаннях промисловість у занепаді і в найближчому майбутньому створення сотень додаткових робочих місць очікувати не можна, то у випадку саме з цією громадою все інакше. Тут розташована велика птахофабрика, кошти з якої надходитимуть не в районну скарбничку, а до бюджету громади. На стадії запуску ще й завод із виробництва жерстяної тари. Його власники «авансом» інвестували у локальні інфраструктурні проекти 293 тисячі гривень. І на них у частині села Музиківка, де живуть родини майбутніх працівників підприємства, облаштують вуличне освітлення.


Та це лише початок — на підході ще два виробництва, які домовляються про виділення землі для їх розташування. Економісти ОТГ уже підрахували, що навіть без Новокиївки надходження до бюджету об’єднаної територіальної громади вже наступного року зростуть більш як утричі: з нинішніх 3,5 мільйона до 10 мільйонів гривень. А додаткові мільйони — це вчасно відремонтовані дороги, дитсадки та школи, якісний медичний сервіс, за яким селяни вже скучили. От і поспішають сусіди з Миколаївщини долучитися — якщо не до благополуччя, то, принаймні, до обнадійливих перспектив.

 


Херсонська область.