Відбулася зустріч народних депутатів України з експертами Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO). Це міжнародна організація, створена Радою Європи у 1999 році, головною метою якої є допомога країнам-учасницям у боротьбі з корупцією. Наразі до групи GRECO входить 49 держав — європейські держави та США. GREСО встановлює антикорупційні стандарти та вимоги до діяльності держави в сфері антикорупційної політики та контролює відповідність практики цим стандартам, пропонує законодавчі, інституційні чи оперативні заходи для поглиблення боротьби з корупцією.


У зустрічі взяли участь народні депутати України — члени комітетів Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції та з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради, з питань правової політики та правосуддя, експерти, представники громадських організацій. Учасники зустрічі обговорили стан виконання Україною ратифікованих ключових європейських конвенцій із протидії корупції та поглиблення співпраці.


Голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв наголосив, що в Україні створено необхідну законодавчу базу для боротьби з корупцією, нові антикорупційні структури, обрані за відкритим конкурсом. Однак головне — щоб кримінальні справи щодо високопосадовців-корупціонерів дійшли до суду й нечисті на руку чиновники понесли відповідальність перед законом та справедливе покарання.


Зустріч із експертами саме збіглася з повідомленням про те, що антикорупційний прокурор Назар Холодницький підписав перше (але, як запевнив, — не останнє) письмове повідомлення про підозру у кримінальному провадженні про так звану «чорну бухгалтерію» Партії регіонів — голові Центральної виборчої комісії Михайлові Охендовському. «Таким чином, мова йде про вчинення злочинів, передбачених частинами 3 та 4 статті 368 Кримінального кодексу України, чинної на час їх скоєння — одержанні хабарів у великому та особливо великому розмірі особою, яка займає особливо відповідальне становище, — повідомив Холодницький на своїй сторінці у Фейсбуці. -Тепер детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП мають визначений законом строк, щоб завершити збір доказів та направити вказане провадження до суду для розгляду по суті».


Єгор Соболєв привітав детективів НАБУ і прокурорів Антикорупційної прокуратури з просуванням у цьому важливому розслідуванні й наголосив, що тепер обов’язок парламенту — заміна всього складу ЦВК. «Тепер це наш обов’язок як представників людей — негайно вигнати голову ЦВК, який обгрунтовано підозрюється в годуванні з рук Януковича і при цьому досі впливає на всі вибори в Україні», — зауважив Є. Соболєв.

 

Єгор Соболєв, голова Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції.

 

Майкл Янсен, представник Секретаріату Групи держав проти корупції (ФРН), Райнер Хорнунг, заступник генпрокурора (ФРН).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.