У Полтаві нагородили переможців щорічного конкурсу студентських наукових робіт «Від студентського самоврядування — до самоврядування громад». Свого часу його заснувала облрада. Та якщо у перші роки після оголошення згаданого творчого змагання такі роботи більше нагадували реферати задля галочки у «заліковці», то останнім часом вони дедалі більше наближаються до реальних проблем територіальних громад.


Скажімо, цьогоріч журі присудило перше, друге і третє місце загалом чотирнадцяти студентам вишів Полтави і Кременчука. Серед кращих робіт практично немає «голого» теоретизування. Натомість є конкретні розрахунки та пропозиції, як зменшити забруднення повітря викидами автотранспорту, вдосконалити збір і утилізацію побутових відходів, залучити юнаків і дівчат до організації екологічного туризму та створення центру молодіжних ініціатив тощо. Учасники конкурсу представили навіть власний бізнес-план облаштування велокафе для ровесників.


Повпреди місцевого самоврядування та фахівці-експерти вважають, що саме такі молоді, освічені й ініціативні земляки мають стати рушіями змін у громадах. Надто за умов, коли останні об’єднуються, набувають нових повноважень, нарощують фінансові «м’язи». А значить, потребують спеціалістів і чиновників, які пропонуватимуть нові ідеї й утілюватимуть їх у життя, діятимуть нестандартно.


Уже сьогодні деякі об’єднані територіальні громади області готові платити чималі гроші ефективним енергоменеджерам, економістам, керівникам новостворених комунальних господарств, які допоможуть зменшити зайві витрати коштів і ресурсів, залучити інвестиції, подбати про реалізацію перспективних проектів. Тож простору для роботи в тих, хто зі студентської лави долучається до вирішення проблем свого міста чи села, завжди вистачатиме.


Полтава.