Понад дві тисячі закарпатців брали участь у ліквідації аварії на ЧАЕС.

 

Понад чотири тисячі громадян, які мають статус постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції, мешкають нині на Закарпатті. Половина з них -- учасники ліквідації наслідків катастрофи, 283 -- інваліди, а ще -- 827 постраждалих дітей. Про це під час брифінгу повідомила начальник відділу з питань захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи департаменту соціального захисту населення ОДА Ольга Головацька (на знімку).

 

Фото
прес-служби ОДА.

 

"У 1996 році в області проживало понад чотири тисячі учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Станом на сьогодні майже половина з них померла, більше сотні -- цьогоріч", -- такі невтішні цифри навела посадовець.

 

Основні пільги і компенсації постраждалим громадянам фінансуються за рахунок коштів держбюджету. І в повному обсязі виплачуються щомісячні пільги та компенсації. Нинішнього року на це передбачено 6 мільйонів 800 тисяч гривень. Уже оздоровлено 103 чорнобильців-інвалідів першої категорії, в тому числі двоє дітей, на що було виділено 520 тисяч гривень. Сто тисяч гривень відшкодовано дев'ятнадцятьом чорнобильцям за придбані ними санаторні путівки. Крім того, санаторії Закарпаття надали сорок путівок для оздоровлення чорнобильців 2-ї та 3-ї категорій та вдів.

 

-- Мільйон двадцять тисяч гривень із обласного бюджету цього року було виділено на забезпечення безплатними медикаментами та зубопротезуванням цієї пільгової категорії громадян. Це на тридцять відсотків більше, ніж у 2015-му, -- повідомила О. Головацька.

 

Серед проблем, які потребують вирішення, -- скасування основних пільг постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи 3-ї категорії та постраждалих дітей. Відмінено право на санаторно-курортне лікування і для ліквідаторів 2-ї категорії. Третій рік поспіль у державному бюджеті не передбачено коштів на забезпечення житлом інвалідів-чорнобильців. У березні Верховна Рада України ухвалила закон про повернення знятих пільг чорнобильцям, однак він ветований Президентом. Вирішення потребують і деякі питання пенсійного забезпечення чорнобильців. "Нині майже кожен чорнобилець, який досяг пенсійного віку, не може скористатися пільгою дострокового виходу на пенсію, оскільки не має можливості надати в органи Пенсійного фонду підтверджуючих первинних документів, які, на жаль, сьогодні знищені. Через це збільшується кількість скарг та зростає соціальна напруга серед громадян цієї пільгової категорії", -- констатувала фахівець.

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України