У заходах з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у Житомирі взяла участь делегація з Японії, яка прибула в область із тижневим візитом. Це члени японської благодійної організації "Чорнобиль-Тюбу" та гості з мерії міста Мінамісома, розташованого неподалік АЕС "Фукусіма-1". З рятувальниками області їх поєднує тривала співпраця у наданні допомоги пожежникам, які 30 років тому гасили ЧАЕС, та особовому складу підрозділів ДСНС, які нині несуть службу на радіаційно забрудненій території.

 

На знімках:

 

тепер у зібранні пожежних касок --
і японська

 

члени японської делегації
покладають квіти до пам'ятника
"Пожежним, які врятували світ"

 

Фото
УДСНС України
в Житомирській області.

 

13 грудня гості завітали до медико-санітарної частини УДСНС в області і вручили лікувальному закладу дарчий сертифікат на отримання кардіографа вартістю 38 тисяч гривень для своєчасної діагностики серцевих захворювань. Сам апарат надійде до медичного закладу від вітчизняного виробника на початку наступного року. Рятувальникам 8-ї державної пожежно-рятувальної частини Коростеня друзі з Японії передали від колег-вогнеборців з міста Мінамісома пожежну каску. Вона поповнила експозицію з 26 пожежних касок з різних країн, яку роками збирали в підрозділі як символ справжньої дружби та єднання пожежників світу. Дітям рятувальників, вихованцям Народицького дитсадка та школи гості привезли новорічні листівки від однолітків з Японії, подарунки у вигляді іграшок, закладинок та орігамі. А для гасіння пожеж у зоні радіаційного забруднення благодійники подарували лісникам Народицького спеціалізованого лісового господарства 10 пожежних ранців, за допомогою яких можна швидко ліквідувати незначні загоряння лісової підстилки та локалізувати пожежу в місцях, куди не може дістатися пожежний автомобіль.

 

14 грудня члени делегації зустрілися з ліквідаторами аварії на ЧАЕС і вшанували пам'ять загиблих. Під час спілкування їх особливо цікавило, що робилося для мінімізації наслідків вибуху реактора і як це позначилося на здоров'ї людей.

 

 

Оксана ЛУК'ЯНЕНКО.

 

Житомирська область.

 

Голос України