У 2016 році до Каховського та Запорізького водосховищ було випущено 689,7 тис. екземплярів молодої риби (товстолоба, коропа, білого амура, щуки, сома), що в 2,5 разу більше, ніж у попередньому. Про це йдеться у повідомленні прес-служби "Запоріжрибохорони". Загальна сума використаних коштів -- майже 855 тисяч гривень, і майже половина цих грошей -- державні. 70 тисяч надала громадська організація "Запорізька обласна федерація підводного полювання, дайвінгу і рибальства". Останні фінансові надходження саме і дали змогу перевезти з Новокаховського заводу частикових риб понад триста тисяч мальків та випустити їх у акваторію згаданих водоймищ.

 

Утім, запорізькі екологи, які з жахом спостерігають за перетворенням, зокрема, Каховського водосховища на смердюче болото, вже не перший рік намагаються достукатися до посадовців, які приймають відповідні рішення. Бо той мінімум, який може здолати катастрофічні тенденції щодо перетворення штучної водойми (яка за визначенням потребує підтримки людини) на торфовище, -- це щорічні п'ять мільйонів мальків (а краще -- десять!) упродовж кількох років. І ця норма має бути чи не найважливішою державною екологічною програмою порятунку Пониззя Дніпра. А коли вже екосистема Каховського водосховища досягне хоч якогось балансу, зариблення можна буде підтримувати й без бюджетних грошей, а коштами рибогосподарств.

 

А поки що всі заходи з боротьби з очевидною катастрофою тримаються на ентузіастах та екологічних акціях, пов'язаних із піаром. Між тим, ідеться про важливу водну магістраль держави та резервуар, який напуває водою запорізький, херсонський та кримський степи.

 

До речі, в бюджеті поточного року Запорізька облрада передбачила на зариблення товстолобом та білим амуром (визнаними рятівниками перетворюваних на торфовища озер та водосховищ) 700 тисяч гривень. Фактично ж не витрачено жодної копійки, бо не знайшлося організацій, які б узяли участь в оголошених тендерах.

 

То тепер, виходить, у загибелі "Каховки" будуть тендери винуваті?..

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запоріжжя.

 

Голос України