У Чернігові оголошено збір теплих речей для тих, хто постраждав від обвалу частини гуртожитку швейної фабрики «Елегант». Їх несуть до школи № 10, у якій перебуває частина потерпілих, і до Катерининської церкви.

Рішенням виконкому міської ради матері загиблої Анастасії Дерев’янко надано 50 тис. грн. одноразової допомоги. Міський голова Владислав Атрошенко пообіцяв виділити квартиру для 4-річної доньки Анастасії. Матеріальну допомогу з міської казни також отримають усі постраждалі.


До того ж Владислав Атрошенко розпорядився обстежити весь житловий фонд міста з метою виявлення подібних споруд, адже навіть зараз комунальники заявляють про вісім будинків, що перебувають в аварійному стані.


А тим часом стали відомі подробиці аварії. Будівля зведена наприкінці 1960-х років на краю старого глинища з численними порушеннями. Зокрема, не було прокладено гідроізоляцію над приміщеннями, де знаходився душ, що постійно, десятиліттями, псував вологою перекриття усіх чотирьох поверхів. За кілька днів до трагедії просіла плита перекриття, про що мешканці поінформували обслуговуюче комунальне підприємство. На жаль, належної реакції не було. Як і від прокуратури, куди мешканці гуртожитку зверталися тричі. Але відомство надсилало лише відписки.


А нині прокуратура області вживає належних заходів для виявлення винуватців трагедії. Як повідомила її прес-служба, «проведено обшук, під час якого виявлено та вилучено документи, що стосуються забезпечення функціонування та обслуговування будівлі гуртожитку. На даний час триває виконання комплексу слідчих дій, пов’язаних з фіксацією злочинної діяльності, пошуком та збором доказів, які є істотними у кримінальному провадженні. Здійснюються інші процесуальні дії, спрямовані на викриття та притягнення до кримінальної відповідальності усіх осіб, причетних до вчинення злочину». Наразі звільнено з посади директора ЖРЕД «Новозаводське», але, як зауважив заступник міського голови Олександр Ломако, «звільнення будь-якого чиновника не вирішить проблеми житлового фонду міста. У нас понад 100 будинків, які можна вважати старими, негідними від старості. Ще майже 350 «хрущовок» та «сталінок», термін експлуатації яких минув 10 і більше років тому. Це не враховуючи одноповерхових будинків, які зведені на початку XX століття. За оцінкою міського голови, їх відновлення коштує щонайменше два мільярди гривень. Таких коштів у нас немає. Це питання загальнодержавного значення».

Чернігів.