У Луцьку в Художньому музеї за участі авторки та представників видавництва «Балтія-Друк» презентували історичний роман литовського дипломата письменниці Валентини Цайтлер «Свидригайло — великий князь волинської землі».


Готуючись написати роман про Свидригайла, пані Цайтлер побувала у багатьох українських містах, які мають причетність до литовської історії, у тому числі й у Луцьку. Книга розповідає про надзвичайно цікаву та яскраву особистість князя Свидригайла, який був борцем за політичні права православної шляхти в Литовській державі.


— Мене вразила інформація про З’їзд європейських монархів у Луцьку в 1429 році, — зауважила Валентина Цайтлер.


Начальник управління туризму Луцької міської ради Наталія Бунда зазначила, що лучани також мають велику зацікавленість спільною україно-литовською історією, і це декілька років тому спонукало до реалізації Міжнародного проекту «Шлях Гедиміновичів». Службовець також повідомила, що назву роману дала не автор, а лучанин колишній директор історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Тарас Рабан, який взяв участь у конкурсі на найкращу назву книжці, що проходив на радіостанції «Луцьк». Як нагороду Валентина Цайтлер вручила йому видання з власним автографом (на знімку).

 

Про особливості того історичного періоду, коли на Волині князювали великі литовські князі Любарт, Вітовт, Свидригайло, на презентації розповів начальник відділу охорони культурної спадщини міської ради, автор багатьох досліджень і книг про історію будівництва і функціонування Луцького замку Петро Троневич.


Кошти від реалізації історичного роману «Свидригайло — великий князь волинської землі», як повідомила під час презентації автор, будуть передані на потреби військовослужбовців, учасників АТО.


Зауважимо: Валентина Цайтлер — професійний дипломат, працювала в Україні консулом Посольства Литовської Республіки, пізніше — у Міністерстві закордонних справ Литовської Республіки, сьогодні вона Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Швейцарській Конфедерації. Її захоплення історією і літературою переросло у доробок із шести історичних романів.


Цікаво, що Художній музей, де відбулася презентація видання, розташований на території Луцького замку, у колишній резиденції великих литовських князів, одним із будівничих якого був і князь Свидригайло.

Волинська область.


Фото відділу інформаційної роботи Луцької міської ради.