У Німеччині виявили німий фільм, знятий 86 років тому на Одеській кіностудії, який вважався загубленим.


Фільм «Свині — завжди свині» («Станція Пупки») був знятий на Одеській кінофабриці «Українфільму» в 1930 році (режисер Ханан Шмаїн, учень великого Курбаса) і весь цей час вважався загубленим. Плівки знайдені у Федеральному архіві Німеччини. Цього літа, після довгих переговорів і залагоджування формальностей, негативи та позитиви були відправлені в Київ і передані в Національний центр Олександра Довженка.


— «Станція Пупки» — по-справжньому смішний і дотепний фільм, у якому висміюються радянський бюрократизм, міщанство й формалізм. А ще режисер потішається над провінціальністю своїх героїв і їхнім новим радянським побутом, — розказали на Одеській кіностудії.


За словами фахівців, «Свині — завжди свині» — неймовірно цінна знахідка, бо у вітчизняних кіноархівах збереглося всього 5 українських німих комедій. До того ж, саме фільми комедійного жанру радянська влада знищувала особливо жорстоко — вони першими потрапляли під заборону цензури й нерідко зовсім не виходили на екрани. Їх, за словами кінознавців, навіть у закордонних фондах залишилося зовсім мало.


Сьогодні фахівці Центру Довженка скаржаться на відсутність ресурсів для системного вивчення закордонних кіноархівів і шукають музикантів, які змогли б озвучити «Свиней». Музиканти, вважають у центрі, обов’язково мають бути українськими.



Одеська область.