Поштовх до створення унікального музею наївного мистецтва дали краєзнавці та поціновувачі живопису на Херсонщині. Вони зацікавили обласну владу ідеєю викупити для громади будинок «херсонської Марії Приймаченко» — художниці Поліни Райко. Свій скромний трикімнатний будиночок із пічним опаленням на вулиці Нижній в Олешках мисткиня перетворила на цілий світ химерних тварин та птахів, яскравих квітів. Та дванадцять років тому, у свої 76, Поліна (Пелагея) Андріївна пішла від нас, і не залишилося нікого з рідних та близьких, хто взявся б зберегти її чудовий спадок. Від руйнування будинок зі стінами-картинами врятувала сімейна пара любителів живопису з Канади, котрі викупили його та оплатили послуги доглядачки. А тепер зняли й фільм «Рай». Також вийшла друком книга-каталог про творчість Поліни Райко «Дорога до раю». І її автор, відомий херсонський краєзнавець Сергій Дяченко, вкупі з однодумцями порушив питання про те, щоб хата баби Поліни отримала охоронний статус і стала цікавою для масового туриста.

Своєю ідеєю він спокусив облдержадміністрацію та Міністерство культури України. А обласне управління культури навіть запропонувало вже наступного року виділити з місцевого бюджету 650 тисяч гривень на викуп будинку Поліни Райко та відновлення його первісних інтер’єрів. Начальник управління культури Херсонської ОДА Світлана Думинська каже, що вже почалися було перемовини із нинішніми власниками нерухомості, але ті нині перебувають у стані розлучення та розподілу майна. Тож невідомо, за ким остаточно визнають права на «об’єкт» і скільки знадобиться часу, щоб домовитися з господарем.


Музей Поліни Райко міг би додати її рідним Олешкам та Херсонщині ще й туристичної привабливості. Зрештою, непогано було б поруч створити й кемпінг для молодих художників, щоб вони могли працювати на пленері — адже дніпровські плавні навколо досі не втратили своєї краси, яка колись причарувала Поліну Райко. Звісно, тут не обійтися без допомоги громади Олешок та бізнесових кіл області.

Херсонська область.