Півтори тисячі осіб вийшли в центрі Донецька на акцію за єдність України та проти військової агресії сусідньої держави. Учасники, переважно молоді люди, тримали гасла «Донецьк — це Україна», «Путин, руки прочь от Украины», «Вова, домой!», «Росія — не ворог, ні — війні!» та інші. Було кілька плакатів такого змісту: «Я русская, меня не надо защищать». Активісти тримали державні прапори і розгорнули велике полотнище синього та жовтого кольору. Автомобілісти підтримали акцію сигналами клаксонів. На площі перед Свято-Преображенським кафедральним собором лунали гімн України, українські пісні та гасла.

— Я прийшла сюди, тому що хочу жити в цивілізованій, а не в тоталітарній країні. Мої батьки — росіяни, але себе вважаю українкою, хоча й погано розмовляю українською. Ті події, які зараз відбуваються, мене лякають. Мені подобаються росіяни, але Кремль — лякає. Моя сестра живе в Іркутську. Вони одурманені. Розповідає, що у нас тут «бандерівці», що нас пригноблюють. Намагаюся переконати, але порозумітися складно, — зізналася учасниця мітингу Валентина Людскова.

Акція стала наймасовішим проукраїнським мітингом за останні три місяці. За триста метрів від місця його проведення тривала облога обласної державної адміністрації, захопленої проросійськими активістами. Попри побоювання, сутичок не сталося, громадський порядок охороняли працівники міліції.

Денис і Євгенія Матус прийшли на мітинг разом із маленьким сином Артуром. Хлопчик, який сидів на руках у мами, теж висловив свою громадянську позицію: «Тому що я хочу, щоб війни не було». Голова родини порівняв атмосферу двох акцій: «Сюди я прийшов із дитиною, тут я абсолютно не боюся. Люди всі дружньо налаштовані. А ті, хто на альтернативному мітингу, що вони робили вихідними, — це мені абсолютно не сподобалося. Там люди дуже агресивно налаштовані. Ми хочемо жити у вільній країні, де не продаватимуться судді, де медицина думатиме не про гроші, а про моє здоров’я, де моя армія захищатиме мене і не стрілятиме у свій народ».

*** 

Вибухотехніки знайшли на другому поверсі будівлі Донецької обласної ради предмет, схожий на протипіхотну міну. Про це журналістам повідомив представник міліції. Сигнал про наявність вибухового пристрою надійшов о 8.30, після чого із будівлі почали виводити всіх людей. Два поверхи будівлі з 3 березня зайняті проросійськими активістами.

Лідер протестувальників Павло Губарєв, який проголосив себе «народним губернатором», виступаючи на площі перед будівлею обласної ради і обласної держадміністрації, закликав прихильників збиратися на мітинг. «Ми маємо намір встановити в Донецькій області наше народовладдя. І ми не відступимо. У нас велика підтримка», — заявив він. «Велика підтримка» в цей момент представляла собою дві сотні осіб із георгіївськими стрічками.

Фото автора.

Акція пройшла під українськими прапорами і стала наймасовішим за останні три місяці мітингом за єдність держави.