— На кордоні з Росією буде встановлено жорсткий контроль для припинення приїзду молодиків з тієї сторони, — заявив у ході наради активу Харківської області міністр внутрішніх справ А. Аваков. — Я звернувся до тих, хто очолює бойові організації, із жорстким попередженням — припинити нагнітати ситуацію!
У містах Східної України відбуваються сутички, захоплення адмінбудівель. «Ми будемо виявляти організаторів, затримувати й видворяти з України», запевнив він. Резонансною пролунала заява міністра про те, «що ключовим фактором у протистоянні, яке вилилося в криваве побоїще в Києві, була третя сила. І ця сила — не українська».
З’явилася інформація про те, що під виглядом туристів в Україну через східний кордон пробираються не тільки бойовики, а й спецпризначенці. В потязі «Москва — Сімферополь» на станції «Харків-Пасажирський» затримали громадянина Росії, який прямував у Крим для участі в заходах дестабілізаційного характеру. Під час перевірки документів у росіянина спортивної статури з татуюванням «ВДВ» виявили камуфльовану форму та армійські черевики, повідомляють у Держприкордонслужбі України, а також військовий квиток командира відділення підрозділу спецпризначення військово-десантних військ РФ. За його словами, він направлявся до родички в Миколаїв... Загалом, за останню добу на російсько-українському кордоні в рамках посилення прикордонного контролю в нашу країну не пустили 337 громадян Росії.
*** 
У Харкові близько сотні молодих людей, вочевидь не організованих жодною політичної силою, із прапорами Харкова й України пройшли однією із центральних вулиць міста, викрикуючи гасла проти війни: «Я проти будь-яких вторгнень!», «Харкову — мир, Україні — єдність!», «Ні безневинним смертям!».
Хода стартувала від пам’ятника Ярославу Мудрому біля станції метро «Пушкінська» і пройшла до пам’ятника Закоханим на площі Архітекторів, звідти її учасники попрямували на площу Поезії.
Організатори акції підкреслили, що вони не представляють які-небудь політичні партії або громадські організації.
— Ми звичайні люди — студенти, ІT-ішники, підприємці. Ми хочемо заявити, що Харків — місто мирне й спокійне, що Харків — це Україна. Крім того, Харків — це найгостинніше місто, адже сюди з’їжджаються студенти з усієї України, а також з Росії та інших країн. Сподіваємося, що в Криму нас теж почують, — заявили учасники акції.
Водночас новий голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута заявив, що вважає за доцільне найближчі три дні дотримуватися мораторію на проведення масових акцій у Харкові, маючи, мабуть, інформацією про можливі масові заворушення в ці дні. Для дотримання цілковитого мораторію на проведення масових протестних акцій можуть бути залучені суди, які ухвалять рішення щодо заборони мітингів, додав він. Для посиленої охорони головних адміністративних будівель Харкова буде виділено додатковий полк внутрішніх військ — це рішення прийняв міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, коли проводив у Харкові нараду із силовиками.