Ця подія не привернула уваги ні засобів масової інформації, ні можновладців, ні політиків. Ідеться про початок скорочень персоналу в компанії «Чорноморнафтогаз», яка перебуває в Криму. А це — дуже серйозний дзвіночок про неспроможність Росії керувати украденим півостровом.

 

Скорочують майже 270 осіб, що становить майже 10 відсотків від загальної кількості працівників компанії. Причина в тому, що фактично зведено до нуля розвідку, падає й видобуток природного газу на шельфі Азовського й Чорного морів.


Після подій весни 2014 року призначена Кремлем влада Криму «націоналізувала», як більшовики у жовтні 1917 року, всі підприємства, що належали українським міністерствам і відомствам. До їх числа потрапили санаторії, пансіонати, дитячі оздоровчі заклади, великі заводи та підприємства. Серед них опинився й «Чорноморнафтогаз», який розробляв на той момент майже двадцять родовищ на чорноморському й азовському шельфах і безпосередньо на самому Кримському півострові. Йдеться про природний газ, газовий конденсат і нафту.


Ще три роки тому це підприємство видобувало майже два мільярди кубометрів природного газу на рік і до 2018-го планувало подолати позначку в три мільярди кубометрів. Проте тепер цим планам здійснитися не вдасться. Видобуток 2016 року — понад один мільярд. Цього обсягу ледь вистачить для потреб кримчан. Відповідне попередження від «міністерства ПЕК» Криму споживачам надійшло на початку грудня, і буквально за ним Кримська теплоенергоцентраль, у складі якої три теплоелектростанції, перейшла працювати з газу на мазут, оскільки бракує газу.


Щоб уявити собі перспективи, які відкривалися щодо забезпечення газом, можна навести кілька цифр.


Найпотужніше родовище в Чорному морі — Голіцинське. Родовище перебуває в розробці з 1970 року. З нього компанія й розпочала морський видобуток газу й газового конденсату. Нині видобуток вуглеводнів здійснюється тут із чотирьох гідротехнічних платформ, пов’язаних між собою міжпромисловими трубопроводами й двома підводними газогонами з берегом Криму.


Детальне геологічне вивчення родовища і його запасів, проведене компанією, підтвердило можливість наростити тут додаткові видобувні потужності.


Проектом дооблаштування Голіцинського газоконденсатного родовища було передбачено підключення до газотранспортної системи п’яти додаткових продуктивних свердловин. Відбутися це мало 2014 року, що дало б змогу стабілізувати загальний видобуток вуглеводневої сировини.


Сумарні запаси всіх розвіданих родовищ становлять щодо природного газу 58,56 млрд. м3, щодо газового конденсату — 1,2 млн. т, щодо нафти — 2530 тис. т.


Нині розвідку згорнуто взагалі. У складі підприємства — чотири самопідіймальні плавучі бурові установки, саме за їх допомогою проводять розвідувальне, а потім й експлуатаційне буріння. Облаштовують свердловини, зводять потужні платформи, на яких залишається чергова вахта, яка змінюється раз на два тижні. Отож із чотирьох у морі працює лише одна — «Таврида», ще три — «Сиваш», «Петро Годованець» і «Незалежність» — стоять на приколі. Дві останні, найновіші й високотехнологічні, окупанти перейменували на «Крим-1» і «Крим-2». Одна з них стоїть на Одеському родовищі у винятковій українській морській зоні. Термін «стоїть» тут використано не випадково. Жодних робіт свердловина не виконує, на ній нині інша «вахта» — це спецназ Чорноморського флоту й один із підрозділів сухопутних частин. Охороняють вишку й вартові кораблі російського флоту.


Показовий ще й такий момент, який зовсім не свідчить про наміри Росії хоча б якось підтримувати кримських виробників вкладати кошти в розвідку нових родовищ, якось модернізувати «Чорноморнафтогаз». 


Натомість з Кубані вже фактично завершено прокладення газогону. Його потужність становитиме 4 мільярди метрів кубічних газу на рік. 


Тобто удвічі-втричі більше, ніж видобуває кримське підприємство. Звідси й скорочення, й інші негаразди в його роботі. А страждають, зрозуміло, люди. Насамперед висококласні фахівці, які знають технологію буравлення і на суші, і в морі. Нині, і це гірка правда, їх влаштовують на роботу... на заправні станції. І скорочення, очевидно, триватимуть.

Крим.