«Настав час, коли маємо діяти рішуче задля захисту прав і свобод вимушених переселенців». На цьому наголосив голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря під час засідання міжвідомчої робочої групи з питань підготовки проектів законів та підзаконних нормативно-правових актів щодо вдосконалення національного законодавства України про захист прав внутрішньо переміщених осіб. 


Участь у засіданні, організованому Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України за підтримки Проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні», також узяли представники уряду та міжнародних організацій.


Г. Немиря повідомив, що направив листа до Голови Верховної Ради Андрія Парубія про проведення у парламенті 17—20 січня тематичного дня, присвяченого захисту прав і свобод вимушених переселенців. «У нас є місяць, щоб напрацювати пакет законопроектів щодо захисту прав і свобод цієї категорії громадян. Я закликаю вас працювати над цим максимально ефективно», — сказав він.


Голова комітету також наголосив на необхідності змінити ситуацію щодо ухвалення урядом підзаконних актів, що стосуються внутрішньо переміщених осіб та суперечать Конституції, законодавству України.


«Ці підзаконні акти не поліпшують становище вимушених переселенців, а погіршують його. Це дискримінація власних громадян», — наголосив депутат.


У свою чергу міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш зауважив, що мало хто бачить ситуацію системно. «Ми вимушені фрагментарно вирішувати проблеми вимушених переселенців. Сподіваюсь, що наша група зможе за короткий час вирішити проблеми внутрішньо переміщених осіб», — сказав він. Міністр сподівається, що нова законодавча база дозволить його відомству бути головним у вирішенні цих проблем, а «не лише брати участь», як це відбувається нині.


«Наша мета спільними зусиллями імплементувати зміни до законодавства щодо захисту прав вимушених переселенців. Сподіваюся, що ми разом крок за кроком подолаємо цей шлях», — переконаний заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

 

ФАКТ

 

Робочу групу з питань підготовки проектів законів та підзаконних нормативно-правових актів щодо вдосконалення національного законодавства стосовно захисту прав внутрішньо переміщених осіб утворено на виконання Плану пріоритетних дій уряду на 2016 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів від 16 березня 2016 р., наказом міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України від 12 жовтня 2016 р. Перше засідання робочої групи, на якому було презентовано мету, завдання, напрямки та регламент її роботи, відбулося у листопаді 2016 року.


Вл. інф.