Під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів, котре проходило за участі голів облдержадміністрацій, прем’єр Арсеній Яценюк поставив завдання з відновлення системи управління та керованістю державою.

«Традиції, коли прем’єр-міністри і віце-прем’єр-міністри витрачали мільйонні кошти на те, щоб літати по областях та представляти голів держ-адміністрацій, ми залишили в минулому. Думаю, що треба одразу приступати до роботи», — сказав глава уряду та, «привітавши» всіх керівників обл-держадміністрацій з неймовірною відповідальністю, закликав, щоб кожна їхня дія відповідала «очікуванням мільйонів, які були на Майдані, очікуванням мільйонів щодо справедливості і гідності, яку потрібно відновити в країні».

Перші завдання голів облдержадміністрацій насамперед стосуються відновлення системи управління і керованістю державою. «Ми отримали державу з порожньою казною, з повністю корумпованою системою державної влади, починаючи із самого верху до самого низу, з відсутністю правоохоронної й безпекової системи, з корумпованими судами. І нині люди очікуватимуть швидких та чітких змін, тож керівники обласних державних адміністрацій повинні жорстко, швидко й ефективно наводити порядок, в першу чергу в системі державної влади», — наголосив А. Яценюк.

Відтак він звернувся до керівників облдержадміністрацій з вимогою негайно вносити подання на призначення керівників районних державних адміністрацій та своїх заступників. Щоправда, за його словами, таких, які не скоювали злочинів за попередньої влади.

Також глава уряду закликав керівників ОДА до злагодженої співпраці з місцевими радами. «Завдання нового уряду — це децентралізація влади, і один з основних елементів, який повинен зробити новий український уряд, — це демонтаж тієї централізованої влади, яка була сформована протягом останніх чотирьох років», — наголосив А. Яценюк. А це, за його словами, передбачає делегування багатьох прав у регіони, щоб люди вибирали обласні і районні ради та щоб вони мали відповідні повноваження.

Відповідальний за регіональну політику віце-прем’єр-міністр Володимир Гройсман поінформував, що основним завданням буде децентралізація влади та ефективна реформа місцевого само-врядування за європейським типом. В. Гройсман також закликав голів обл-держадміністрацій до якісного діалогу з органами місцевого самоврядування, щоб усі органи влади в регіонах мали спільну позицію. «Щоб побудувати успішну європейську країну, маємо негайно відійти від командно-адміністративної системи управління та впроваджувати нові системи управління, які мали успіх в Європі», — наголосив віце-прем’єр.

Про нинішню ситуацію в регіонах розповіли деякі глави облдержадміністрацій. Зокрема, голова Миколаївської ОДА Микола Романчук запевнив, що ситуація на ввіреній йому території перебуває під повним контролем. До того ж він зазначив, що нині в області на керівних посадах чимало «заїжджих людей», тож є необхідність якнайшвидше змінити їх на представників місцевої громади.

Голова Донецької обл-держадміністрації Сергій Тарута також висловив думку, що найперше, що нині потрібно, — це негайна реакція на кадрові зміни, оскільки досі спостерігається певний саботаж, зокрема з боку правоохоронних служб.

А от голова Запорізької ОДА Валерій Баранов, повідомивши, що місцеві активісти та закордонні гаст-ролери планують провокацію зі встановлення російського прапора, запевнив, що ситуацію буде взято під контроль. Він також звернув увагу на кадрові проблеми та необхідність їхньої швидкої заміни.

Надаючи слово міністру фінансів Олександру Шлапаку, глава уряду наголосив, що віднині «ніхто нікому не обіцятиме того, чого не буде виконано».

Міністр фінансів у свою чергу повідомив, що досі ще не затверджено 86 місцевих та 2 обласні бюджети. Відтак він закликав керівництво Тернопільської та Волинської областей якнайшвидше затвердити обласні кошториси.

Крім того О. Шлапак поінформував глав ОДА, що до того часу, поки області не розрахуються за енергоресурси та матимуть заборгованість з оплати праці, не виділятиметься жодних асигнувань на капітальні видатки. 

На брифінгу міністр фінансів повідомив, що під час засідання уряд схвалив низку рішень, спрямованих на економію бюджетних ресурсів. Зокрема, було переглянуто 42 програми та 82 проекти, на які передбачалося витратити 48 мільярдів гривень. «Це вперше уряд рішуче скасував програми, під які немає фінансування», — сказав він. Міністр також повідомив, що нині розробляється ще одне аналогічне рішення.

Ухвалено постанову про економію бюджетних ресурсів, за якою всі міністерства та відомства мають провести повну інвентаризацію державних резиденцій, оздоровчих закладів, державних дач тощо з метою їхньої подальшої реалізації. 

Також уряд скасував низку указів глави держави про збільшення чисельності державних органів, зокрема адміністрації Президента на 65 осіб, апарату РНБО на 90 осіб. До кінця тижня має відбутися й значне скорочення апаратів центральних органів виконавчої влади. Обмежується й кількість заступників міністрів та глав держадміністрацій: тепер їх має бути не більш як троє, що дасть змогу вже цього року зекономити 500 мільйонів гривень.

Ще одне рішення передбачає, що за кожним міністерством та за кожною місцевою держадміністрацією буде закріплено тільки один автомобіль. 

Коментуючи непросту ситуацію в АР Крим,

А. Яценюк запевнив, що український уряд виконує свої зобов’язання перед автономією. «За останні два дні ми перерахували на територію автономії для покриття соціальних та інших видатків 60 мільйонів гривень. Український уряд далі виконує і буде виконувати всі свої соціальні зобов’язання перед громадяними, які проживають на території автономії», — сказав прем’єр.

Він також повідомив, що, незважаючи на «неймовірну заборгованість автономії за споживання енергоносіїв», уряд і далі забезпечує постачання енергоресурсів до Криму. «Ми забезпечуємо життєдіяльність автономії, незважаючи на російську військову агресію в АР Крим», — сказав А. Яценюк.

«Звичайно, російська військова агресія на територію України має політичні, безпекові та економічні наслідки. І невмотивована присутність російських військових на території України має надзвичайно негативний ефект, у першу чергу на українську економіку», — сказав А. Яценюк та ще раз закликав російське керівництво виконувати двосторонні і багатосторонні угоди та негайно відвести війська. Глава уряду вкотре наголосив, що жодних підстав для військової агресії на території України в російського керівництва не було, немає і не буде, а будь-які надумані приводи, які висловлювались російським керівництвом, не мають під собою жодного підґрунтя. «Відповідальність за ці дії лежить виключно на Росії», — підкреслив прем’єр.

Він нагадав, що за неоднозначності мовного закону, в.о. Президента та парламент ухвалили рішення не підписувати закон «Про скасування Закону «Про мови» та залишити його в чинній редакції для того, щоб Схід України був спокійний.

Прем’єр також доручив виділити Збройним Силам України додаткове фінансування. Зокрема, він повідомив, що звернувся до міністрів оборони та фінансів із проханням негайно підготувати проекти рішень про допомогу Збройним Силам України.

Глава уряду також доручив після ухвалення рішення про додаткове фінансове забезпечення і додаткові виплати для військовослужбовців Збройних Сил невідкладно профінансувати ці видатки. «Незважаючи на те, що в нас казна порожня, але для героїв України уряд зробить усе, щоб вони відчували: українська держава їх шанує, поважає і турбується про них», — запевнив А. Яценюк.

Міністру аграрної політики Ігорю Швайці доручено вжити всіх заходів для забезпечення посівної. «Підготовка до посівної — завдання номер один. Це питання продовольчої безпеки держави, це питання додаткового надходження коштів до державного бюджету і репутації України як одного з основних експортерів зернових і агропромислової продукції на території Європи», — наголосив А. Яценюк.

Під час брифінгу в Кабінеті Міністрів перший заступник голови Державної прикордонної служби України Павло Шишолін повідомив, що хоч на сьогодні російські агресори блокують вісім підрозділів українських прикордонників, проте всі вони продовжують виконувати свої обов’язки.

«Жоден із них не залишив лінію державного кордону. Навіть незважаючи на те, що один із них — на поромній переправі «Керч» — змушений виконувати свої обов’язки під дулами автоматів понад сотні озброєних людей», — сказав він.

П. Шишолін також зазначив, що вже зафіксовано декілька фактів, коли російський спецназ під дулами автоматів ізолює наші прикордонні наряди і на порушення всіх угод незаконно переправляє своїх військовослужбовців на територію України.

Генерал запевнив, що державний кордон захищений і надалі охоронятиметься прикордонниками України, а не якимись іншими незрозумілими формуваннями.

Також він повідомив, що, незважаючи на шалений тиск на українських прикордонників та їхні сім’ї з боку представників ФСБ та інших російських спецслужб, вдалося врятувати морські сили прикордонників, які нині передислоковані до Бердянська та Одеси і які продовжують охороняти морські рубежі держави.

Унаслідок посиленого контролю на україно-російському кордоні тільки за останню добу з боку Росії не пропущено понад 500 громадян, які намагалися в’їхати до України для дестабілізації ситуації. Що стосується заяв російського керівництва про начебто потік біженців з України, то П. Шишолін категорично заявив: на кордоні не тільки не спостерігається потоку біженців, але й навпаки — кількість тих, хто перетинає кордон, зменшилася.

ДОСЛІВНО

Арсеній ЯЦЕНЮК:

 

«Від імені уряду України дозвольте висловити слова найвищої подяки Збройним Силам України та Військово-Морським Силам України, розташованим на території АР Крим. Це люди, які присягнули народові України і виконали присягу. І те, що українські Збройні Сили не здались агресорам, є свідченням високого патріотичного духу, національної гідності, яка є сьогодні в Україні».

Міністр Кабінету Міністрів України Остап Семерак, Віце-прем’єр-міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Гройсман (зліва направо).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.