Капуста, хоч вона і дорожча, ніж у Києві, залишається в Житомирі символом стабільності: коштує на продовольчому ринку 4 гривні, як і місяць тому. Кілограм добірної моркви продається за 5 гривень. Є і дешевша, але чистити її доведеться довше. Цибулі, очевидно, цього разу привезли значно більше, ніж місяць тому: тоді продавали в основному по 5 гривень, а цього разу по 3.80--4.50. За столові буряки (який же борщ чи вінегрет без них?) просять 5 гривень. З того, що належить до вітчизняних вітамінних продуктів, найбільше є на прилавках і найбільший вибір -- яблука. Ціновий діапазон широкий від 7 до 14 гривень. Найдорожчі -- сорту Чорний принц.

 

Свинина за місяць подорожчала на десятку -- продається в основному за 80 гривень. Підчеревину пропонують і за півсотні. А добірне сало йде за 45. Це менше, ніж було ще недавно. Але причиною цього є, мабуть, не піст, а те, що з настанням морозів традиційно більше свиней іде під ніж. Кому не до смаку свинина, може придбати бройлера -- 39 гривень за кілограм або яловичу печінку, яка коштує приблизно стільки само. Шанувальники морепродуктів можуть угамувати свої апетити передусім свіжомороженим хеком чи скумбрією -- 56--65 гривень

 

По "молочці" -- цілком очікуване сезонне подорожчання. Найдешевший варіант -- на підході до ринку. Півторалітрова пластикова пляшка молока -- 18 гривень, 45 гривень -- кілограм сиру, 20 гривень півлітрова банка збираної сметани.

 

Біля пакетів із вітчизняною гречкою переважає цінник з цифрою 27, а біля імпортного рису -- 23 гривні. Цукор коштує 14,5 грн. Приблизно стільки ж вийде, якщо вартість 600-грамової буханки хліба "перекласти" в кілограм.

 

Оксана ЛУК'ЯНЕНКО.

 

Голос України