Під час наради в Запорізькій ОДА прокурор області Валерій Романов оприлюднив статистику варварського вирубування лісу. «Минулого року лісогосподарські підприємства регіону висадили 376 га лісу, а вирубування провели на площі 2,5 тис. га, тобто площа вирубування перевищила посадку лісових насаджень у 6,6 разу... Водночас у 2016-му ці показники вражають ще більше: у зв’язку з відсутністю фінансування насадження становили 83 га лісу, при цьому вирубування за 9 місяців цього року було проведене на площі 1237 га, що в 15 разів більше, ніж посаджено. Всього у 2016-му з урахуванням незаконного вирубування полезахисних смуг фактично було посаджено в 43 рази менше, ніж вирубано», — заявив прокурор.


Через просто фантастичні ціни на вугілля, відсутність дров та вкрай кволу газифікацію уже не перший рік триває активне вирубування лісосмуг. Як це позначається на захисті від суховіїв запорізького степу, не думає ніхто, а тим більше селяни, які топлять зрубаною деревиною. А що стосується насаджень лісового фонду, то тут вирубування взагалі поставлене на промислову основу. Ось одна із реплік прокурора В. Романова: «Районні лісничі настільки активно стурбовані тим, що називають «профілактичним вирубуванням», що заводять власні пилорами».


Не відстають і ті, хто мав би контролювати таке неподобство. «Найбільше вражає, — продовжує прокурор області, — що процес знищення насаджень і непродуктивності лісництв покривається на рівні обласного управління лісового та мисливського господарства. Також їх підтримують і деякі керівники районних державних адміністрацій...»


А як же на це реагують правоохоронці? Та ніяк! «Досудове розслідування, — стверджує Валерій Романов, — у більшості кримінальних проваджень фактично зводиться до опитування осіб, які незаконно вирубували дерева, допиту осіб, що виявили ці протиправні діяння, і залучення до матеріалів довідки про заподіяні матеріальні збитки. Ніяких слідчих дій зі встановлення системності дій з боку осіб, затриманих на місці за скоєні правопорушення, не здійснюється. Як наслідок, до кримінальної відповідальності притягуються тільки лісоруби і водії. Безкарність організаторів злочинних схем, посадовців, представників контролюючих органів, без участі яких неможливе масштабне незаконне вирубування і реалізація деревини, створює підґрунтя для нових злочинів».


Коли в області лісові насадження залишаться хіба що на заповідній Хортиці, бадьорих репортажів із Запоріжжя аграрного годі й чекати...

Запоріжжя.