Новий рік та Різдво оживили торгівлю. І якщо для більшості громадян веселощі ще попереду, триває процес підготовки до гучних застіль, то у реалізаторів свято вже настало. Цінники у цю гарячу для них пору беззастережно переписуються у бік зростання. Найвправніші торговці завдяки святам за ці дні заробляють стільки, скільки у звичайний період кладуть до своїх гаманців впродовж кількох місяців. Але у другій половині місяця експерти прогнозують для споживачів цінове послаблення, викликане зменшенням купівельного ажіотажу. Що логічно, адже свята колись та й закінчуються...

 

Бензин та дизпаливо

У січні на вітчизняних АЗС продовжуватимуть дорожчати — на 40—60 копійок за літр. Хоча у грудні їх вартість знову підстрибнула вгору. Експерти пояснюють такі тенденції зростанням цін на нафту на світовому ринку на початку грудня. Адже провідні країни-експортери домовилися про скорочення видобутку чорного золота. Може знизитися вартість скрапленого газу через зменшення на нього попиту.

 

Борошно

У супермаркетах столиці вартість двокілограмового пакета від 18 гривень. Хоча зустрічається і значно дорожче. Втім, викликати активний попит у передріздвяний час у торгівлі навряд чи вийде. Ті, хто печуть удома, зазвичай мають і запаси борошна, а не йдуть його купувати в останню хвилину. Борошна на ринку достатньо, ціна з жовтня в опті піднялася на 100 грн. за тонну, тобто на 10 копійок за кілограм, але з середини грудня знову повернула на спад.

 

Хліб

Значне зростання мінімальної зарплати з наступного року може вплинути на ціну хліба. Чимало пекарів не отримують нині декларовані урядом 3200 грн., тож підвищення їм платні одразу ляже на собівартість буханців.

Високі тарифи на електроенергію, недешева логістика стануть приводом для пекарів спробувати підняти ціни на продукт №1 вже у середині січня.

 

Крупи


Максим Тищук, директор департаменту маркетингу і продажів «Добродія Фудз» переконаний, що макроекономічні показники, закладені в бюджеті на наступний рік, як-то долар за 27,2 грн. та інфляція на рівні 8%, дозволяють сказати, що найближчим часом не варто чекати значного зростання цін на продукти харчування вітчизняного виробництва.


Безпосередньо у січні не слід очікувати подорожчання традиційних для українців круп, за винятком, можливо, рису (який завозиться з-за кордону, і тому його вартість дуже залежить від курсу гривні). З-поміж іншого, це пов’язано і з незначним спадом ділової активності.


Збільшення вартості прогнозується не раніше березня, коли буде пройдений так званий екватор і запаси вже минулорічного врожаю стануть значно меншими.

 

Цукор

Ціни залишатимуться стабільними — 14—15 гривень за кілограм вагового цукру, причин для здорожчання нема, запевнили в асоціації «Укрцукор», адже після Нового року переробка буряків усе ще триватиме. У підсумку, прогнозують в асоціації, отримаємо майже 2 млн. тонн солодкого піску, чого з надлишком вистачить для внутрішнього споживання.


Втім, як свідчить наш споживацький досвід, із завершенням сезону переробки підприємства, не виключено, намагатимуться підняти на цукор ціни. Зараз у супермаркеті кілограмову пачку можна придбати за 17—18 грн., хоча окремі торгові марки вже пропонують товар по 21—23 грн. за кіло.

 

Овочі-фрукти

За нашими оцінками, повідомили в асоціації «Укрсадпром», у січні наступного року варто очікувати незначного (в межах 5—10 %) у порівнянні з груднем зростання роздрібних цін на вітчизняні фрукти. Це пов’язано з тим, що цьогорічний урожай плодів і ягід, який в цілому був на рівні минулорічного, вже зібрано, тому пікові обсяги пропозиції на ринку пройдені. Крім того, підвищення цін стимулюватиметься зростанням попиту з боку споживачів, яке традиційно фіксується у період новорічних свят.


Варто зазначити, що у нинішньому році спостерігається тенденція зростання експорту яблук Україною при одночасному зниженні їх імпорту, однак всередині країни ключове значення має рівень власного виробництва. Тому зовнішні поставки, якщо й вплинуть на кон’юнктуру вітчизняного ринку, то несуттєво, адже їхня частка у внутрішньому споживанні менша за 5%.


Овочі та картопля у січні продовжать дорожчати, особливо якщо будуть сильні морози та хуртовини, і виникатимуть проблеми з вчасною доставкою необхідної кількості продукції у торговельні мережі. Але ціни зростатимуть значно повільніше, ніж минулого року. Нині на ринку достатньо недорогих овочів та картоплі, через що борщовий набір дешевший, ніж торік. Радують цитрусові та банани. Кислуваті грузинські мандарини у столичних супермаркетах можна знайти від 16 грн. за кіло, солодші турецькі — від 23 грн., банани — від 23—25 грн. Лимони теж опустилися з недавніх 45 і більше гривень за кілограм до прийнятних 27—35 грн. Втім, вартість екзотичних для нас фруктів може піти стрімко вгору і через активний попит, і через коливання на валютному ринку.


Молоко та молокопродукти

Є надія, перестануть дорожчатимуть. Адже у новорічно-різдвяний період споживання молока традиційно падає. Сири і т. п. родини закуповують до свят, і попит починає відновлюватися лише у другій половині січня.


Соняшникова олія

Ціни залишатимуться стабільними, адже цього продукту на внутрішньому ринку не бракуватиме, навіть зважаючи на значний експорт. Тут можна порадіти і за споживачів, і за переробників, і за значні валютні надходження для України, які щороку збирає галузь.


М’ясо

Ціни залишатимуться стабільними через зниження попиту. Заборона експорту до ЄС української курятини сприятиме ще більшому насиченню вітчизняного ринку, тож подорожчання бюджетних «крилець» навряд чи відбудеться. За словами виконавчого директора асоціації «Спілка птахівників України» Сергія Карпенка, відпускна ціна тушок курчат-бройлерів — 36 грн. за кілограм. І він дивується, чому на полицях супермаркетів їх вартість сягає аж 48 грн./кг.


Ліки

В Україні поширюється захворювання на грип та ГРВІ. Тож аптекарів можна вітати з Новим роком і новими прибутками.


Оскільки з 1 січня 2017 року вступають в силу зміни до Податкового кодексу України, згідно з якими підвищується акциз на алкогольну продукцію, то ми прогнозуємо незначне зростання цін на ці напої. Втім, незмінним залишається акциз на столові вина — відтак ціни на них мають залишитися на попередньому рівні, запевнив Володимир Кучеренко, генеральний директор корпорації по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром». Свої корективи може внести і динаміка курсу національної валюти, адже із здорожчанням складових ціни зросте вартість самої продукції.


Транспортні послуги

В окремих регіонах дорожчатиме проїзд у маршрутках — пальне недешеве, вартість машин, запчастин для ремонту прив’язана до долара. Підвищення цін на залізничні перевезення анонсоване з лютого, тож можна помандрувати на новорічні свята ще за старими тарифами. Благо, «Укрзалізниця» призначила на цей час 36 додаткових поїздів — а це понад 300 тисяч додаткових місць для пасажирів.


Житлово-комунальні послуги

залишатимуться критичною статтею витрат для багатьох українців і обмежуватимуть різноманітність страв на їхніх столах.


Прогнози збирала Галина КВІТКА.

Анекдот до теми

Жінка проходить повз болото, а ж тут її кличе жаба і просить поцілувати.


Жаба каже:


— Я — зачарований банкір, і після поцілунку набуду свого колишнього вигляду.


Жінка діловито закидає жабу в сумочку, не цілуючи, і бурмоче:


— За «говорящу» жабу зараз дадуть більше, ніж за банкіра.