Комітет Верховної Ради з питань транспорту рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект щодо реєстрації транспортних засобів та видачі посвідчень тракториста-машиніста.


Законопроектом пропонується врегулювати питання реєстрації тракторів, самохідних шасі, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки та видачі посвідчень тракториста-машиніста, передавши відповідні функції до територіальних органів Міністерства внутрішніх справ та Державної інспекції сільського господарства України, яка перебуває в стадії ліквідації.


Законопроектом передбачається внести відповідні зміни до законів «Про дорожній рух» та «Про систему інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу України». Зокрема, згідно з оновленою редакцією статті 15 Закону «Про дорожній рух», підготовка, перепідготовка і підвищення кваліфікації водіїв здійснюються спеціалістами, які відповідають визначеним кваліфікаційним вимогам центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері безпеки дорожнього руху.


Але, зауважили народні депутати, такого органу в Україні не існує. Тому необхідно доопрацювати цю норму під час підготовки законопроекту до другого читання.


Також проектом пропонується створити реєстр осіб (трактористи-машиністи), які проходять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації у навчальних закладах. Вести список буде МВС. Комітет вважає недостатньо обґрунтованою пропозицію щодо необхідності внесення до цього переліку громадян, котрі проходять підвищення кваліфікації.


У законопроекті також зазначено, що «професійна підготовка, перепідготовка і підвищення кваліфікації трактористів-машиністів здійснюється в закладах, які внесені до реєстру МВС, за наявності необхідної навчально-матеріальної бази, ліцензії на право надання освітніх послуг у сфері професійно-технічної освіти».


Парламентарії вважають слушним зауваження головного науково-експертного управління, котре не вбачає потреби у встановленні одночасно двох вимог — наявності необхідної навчально-матеріальної бази та ліцензії на право надання відповідних освітніх послуг.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.